L'exdirector general de Proinosa entre el 2006 i el 2009, Ramon Peñaranda, va reconèixer ahir que la companyia recorria a Luis Andrés Garcia, Luigi, a l'hora de plantejar la participació en concursos públics, com ja va reconèixer el mateix president de l'empresa, l'igualadí Josep Singla, en una altra sessió del judici del cas Pretòria.

Peñaranda va definir Luigi com un «consultor immobiliari» que traslladava informació sobre adjudicacions d'obra pública gràcies als seus «contactes» a diferents administracions. Sobre l'operació Pallaresa de Santa Coloma de Gramenet, els responsables d'Excover i Construccions Riera -inicialment es van associar amb Proinosa per optar a l'obra de Cúbics- es van desmarcar del pelotazo, i recorden que van abandonar el projecte abans que es modifiqués perquè no el veien viable.

El que Singla va definir com «alguna empenteta» de Luigi perquè s'adjudiqués a Proinosa obra pública, el seu director general del moment, Ramon Peñaranda, ho va qualificar com una «gestió comercial» que el presumpte cap de la trama Pretòria feia en benefici de l'empresa en un moment que, va dir, era «complicat» pel que fa a facturació. «Algun cop li he demanat informació i consell perquè ell coneixia gent. Tenia bons contactes als ajuntaments», va assegurar Peñaranda. «En els concursos públics sempre és necessari entendre bé el client, i qualsevol opinió o gestió comercial era benvinguda», es va justificar davant les preguntes de la fiscal. Tot i així, aquesta complicitat entre Luigi i la constructora es refereix a un període posterior al de l'operació Pallaresa.

Moltes de les proves i escoltes telefòniques que es van reproduir durant el judici fan referència a l'any 2009, un extrem que van fer notar els advocats de la defensa en les seves breus intervencions. Sobre el projecte concret de la Pallaresa, la primera de les operacions urbanístiques investigades, i que es va dur a terme entre el 2001 i el 2005 a Santa Coloma, els primers testimonis que van començar a declarar ahir van exposar versions que, en bona part, són coincidents amb la dels acusats. El 2001 el projecte es va adjudicar a una UTE que liderava Proinosa i on també hi havia dues constructores més: Excover i Construccions Riera. Un cop adjudicat, però, les empreses van veure que el projecte no era viable i se'n van voler desdir, moment en el qual va aparèixer la figura de Luigi, presumptament, per fer-lo viable, revalorar els terrenys i vendre'l a terceres empreses a un preu molt superior del de l'adjudicació pública.

Els socis de Proinosa, però, es van desvincular de l'operació, i van recordar que tant Excover com Riera van abandonar el projecte abans de tota revaloració. Jordi Muntadas, administrador d'Excover, va assegurar que es va intentar convèncer l'Ajuntament de Santa Coloma que era necessari modificar el projecte inicial per fer-lo viable, però com que no van veure-hi recorregut van decidir vendre's la seva participació a Luis Andrés Garcia.

En aquest sentit, Francesc Fernández, de Construccions Riera, va afirmar que l'objectiu dels socis era vendre fos com fos, recuperar els diners invertits i alliberar-se dels avals bancaris que s'havien demanat. Proinosa s'hi va quedar uns dies més, sota el guiatge de Luigi, i ja va poder cobrar una primera revaloració.

També van declarar l'exdirector financer de Proinosa, Antoni Bellostes, que va negar l'acusació de suborn que recau sobre l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, per haver rebut, pressumptament, un àtic; i Manuel Alguero, administrador de l'empresa d'enderrocs Control Demeter. Va detallar que Luigi li facilitava informació d'obres d'enderroc que terceres empreses havien de fer, a canvi d'una comissió del 3% del preu de cada contracte. Alguero també va explicar que, coneixedor dels contactes de Luigi a Santa Coloma, hi va recórrer per reclamar una factura impagada per l'enderroc del mercat del Fondo.