La secció 23 de l'Audiència Provincial de Madrid ha acordat el sobreseïment provisional de la peça separada que investigava presumptes pagaments irregulars a Rodrigo Rato per part del banc d'inversió Lazard, després de detectar «dubtes raonables» sobre la veracitat de l'acusació.

El jutjat estima així parcialment sengles recursos d'apel·lació presentats per Lazard i pel seu conseller delegat, Pere Pasquín, després de la decisió del jutjat d'instrucció 31 de Madrid de rebutjar el sobreseïment de la causa.

La peça investigava un contracte pel qual l'exministre d'Economia percebia la seva remuneració a Telefónica a través de la seva empresa Kradonara 2001, presumptament a fi d'evitar la tributació d'aquests imports. Així mateix, investigava el pagament de prop de 6,2 milions a l'exministre entre el 2011 i el 2013, suposadament en concepte d'indemnització a Rato, que en el passat havia treballat al banc d'inversió, i el préstec concedit a l'època en la qual ja era president de Bankia.

Aquests fets es van solapar en el temps amb la contractació de Lazard com a assessor de la sortida a borsa de l'entitat espanyola l'estiu del 2011, en els quals l'acusació veia un delicte de suborn o corrupció entre particulars.

En l'acte conegut ahir, l'Audiència Provincial de Madrid no només considera que hi ha dubtes raonables sobre la veracitat de l'acusació, sinó que no pot considerar-se suficientment acreditada la perpetració del delicte que ha donat lloc a la instrucció d'aquesta peça separada.

En concret, reconeix que Rato va rebre de Lazard una bestreta de 2,2 milions de dòlars, de la qual la garantia era la titularitat d'accions que formaven part de la seva retribució, de manera que no es pot deduir que hi hagués «un benefici o avantatge» per a Rato «com a contraprestació per afavorir la contractació de Lazard com a entitat assessora de Bankia».

Lazard, recorda l'Audiència, havia prestat serveis d'assessoria per a Caja Madrid des del 2010, abans de la incorporació de Rato.