El jutjat de Ribeira (la Corunya) que instrueix el cas Diana Quer, la jove desapareguda a Galícia l'estiu passat, va acordar ahir el sobreseïment provisional de la causa i l'aixecament del secret de sumari, tot i que considera «necessària la continuació de la investigació de la policia judicial».

Els pares de la jove madrilenya es van desplaçar ahir a aquest municipi per conèixer la decisió judicial, de la qual va informar el mateix progenitor a la sortida del jutjat.

Juan Carlos Quer, pare de la noia, havia rebutjat fer declaracions a la seva arribada; en canvi, la seva exparella i mare de la noia, Diana López-Pinel, sí que va expressar, abans d'aquesta entrevista amb el jutge, que l'únic que no volia és que s'aixequés el secret de sumari, determinació que es va adoptar i que la va portar a abandonar, visiblement enfadada, el jutjat. El Tribunal Superior de Justícia de Galícia va informar que el jutge volia traslladar-los a tots dos, i «de manera personal», com es troben les indagacions en aquest moment.

La reserva sobre les actuacions havia estat prorrogada diverses vegades.

Diana Quer no va tornar al seu habitatge de vacances de Pobra do Caramiñal després d'acudir a una festa local, la del Carmen dos Pincheiros, el mes d'agost passat.

La interlocutòria dictada pel jutjat d'instrucció número 1 de Ribeira exposa que el sobreseïment provisional de la causa de la desaparició de Diana Quer procedeix «perquè no existeixen en el moment actual indicis suficients per dirigir el present procediment davant de cap persona determinada», malgrat el fet que sí que n'hi ha d'una possible desaparició no voluntària de la menor.

La mateixa resolució judicial sí que indica que és «necessària la continuació de la investigació de la policia judicial», ja que ara per ara continuen obertes «diverses línies d'investigació policial», i recorda, al seu torn, que en el cas d'aparèixer nous elements sobre els quals treballar, es podria reobrir el procés penal.

El mateix document accedeix a l'aixecament del secret de sumari que regeix sobre el cas des de l'agost del 2016 perquè considera «desproporcionada» una mesura que pot anul·lar-se «sense perjudici del que del curs de la investigació se'n pugui derivar», tot i que no tanca la porta que pugui recordar-se de nou «el secret de part o de la totalitat de les actuacions en cas que sigui necessari».

Davant d'aquestes decisions judicials seria possible un recurs de reforma o apel·lació a càrrec de les parts personades. El pare de Diana, Juan Carlos Quer, va manifestar que el sobreseïment provisional del cas i l'aixecament del secret de sumari són decisions que respecta, «però que de cap manera» comparteix, ja que creu que no «facilitaran el desenvolupament dels treballs d'investigació».