La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, i el líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, van inaugurar ahir informalment la campanya per a les eleccions del 8 de juny amb sengles discursos en diferents punts d'Anglaterra.

En una intervenció a Bolton (nord-oest anglès), May va dir que en aquests comicis anticipats, autoritzats avui pel Parlament, els votants hauran d'escollir entre el «lideratge fort» que representa i «el caos» que encarna Corbyn.

La líder tory va acusar a més els laboristes, els liberaldemòcrates i els independentistes escocesos -el gruix de l'oposició parlamentària- de tractar de sembrar «divisions», quan el Regne Unit ha d'«estar unit» de cara a la negociació amb Brussel·les per a la sortida del país de la Unió Europea (UE).

Per la seva banda, Corbyn va destacar que aquesta cita amb les urnes ha de versar sobre l'economia i «l'estat dels serveis públics», com la malmesa seguretat social, més enllà de l'assumpte del Brexit, que és el cavall de batalla de la seva rival. El laborista va descartar a més qualsevol pacte de coalició amb els independentistes escocesos de l'SNP, en contra de les advertències de May d'un complot entre aquestes formacions.

«No hi haurà cap pacte de coalició entre l'SNP i un govern laborista. L'SNP parla com si fos d'esquerres a Westminster (Parlament de Londres), però en el govern a Escòcia actua com la dreta», va declarar Corbyn.

Els dos dirigents van plantejar així les línies mestres de la seva campanya electoral, que no començarà oficialment fins després que es dissolgui el Parlament el 3 de maig, en una data que determinarà la Comissió Electoral.