L'autor del tiroteig que va provocar ahir la mort d'un policia i en va ferir dos més en els parisencs Camps Elisis tenia com a objectiu als agents que patrullaven a la zona, segons va indicar anit el portaveu del Ministeri francès de l'Interior, Pierre-Henri Brandet. L'atac es va produir quan tan sols faltaven tres dies per a la primera volta de les eleccions presidencials franceses.

En declaracions a la cadena de televisió BFMTV, Brandet va assenyalar que l'autor va disparar «deliberadament» contra un agent que es trobava en un cotxe patrulla i, posteriorment, va tractar de matar a altres companys que estaven al carrer.

Tot i que a l'hora de tancar aquesta edició encara no s'havien determinat les motivacions del tiroteig, la investigació va ser encar-regada a la secció antiterrorista de la Fiscalia de París.

Segons BFMTV, l'autor dels fets estava fitxat pels serveis d'intel·ligència francesos.

Sobre les 9 del vespre, l'autor de l'atemptat va aparcar el seu cotxe a l'alçada d'una patrulla de policia de control del trànsit on hi havia un agent mentre la resta de la brigada havia baixat, d'acord amb el portaveu.

L'home va obrir foc amb una arma automàtica i va matar al policia, de la qual després va emprendre la fugida a peu. En aquell moment, va començar a disparar als altres agents que patrullaven i en va ferir dos més abans de ser abatut per les forces de l'ordre, segons va afegir.

L'avinguda dels Camps Elisis, una de les artèries de la capital francesa, va ser tancada al trànsit i evacuada, igual que els carrers adjacents, mentre un important dispositiu de seguretat es va desplegar a la zona dels fets.

L'atac va tenir lloc justament quan faltaven tres dies per unes eleccions que han estat marcades per la lluita contra el terrorisme. La policia estava en alerta per un possible atemptat i, de fet, dimarts a Marsella es van detenir dues persones que presumptament preparaven un atac imminent durant la campanya. En el moment del tiroteig als Camps Elisis, els candidats a les presidencials eren a la televisió France 2 per defensar el seu programa electoral. Emmanuel Macron, d'En Marche, va expressar en directe la seva solidaritat amb les víctimes i, en especial, amb les forces policials.

El candidat de la dreta, François Fillon, va piular a Twitter que cal «homenatjar les forces de l'ordre que donen la seva vida» per protegir la de la resta de ciutadans. Marine Le Pen, candidata de l'extrema dreta del Front Nacional, ha expressat la seva «emoció» i «solidaritat» amb la policia que, «de nou», és l'objectiu d'un atemptat.

Per la seva banda, el primer ministre francès, Bernard Cazeneuve, va recordar el policia mort en una piulada a Twitter en què ha donat suport a la seva família i va expressar «solidaritat amb els seus companys ferits» i amics. Cazeneuve estava reunit d'urgència amb el president francès, François Hollande.

El president dels Estats Units, Donald Trump, va enviar els seus condols «al poble de França» pel «terrible» succés. «Les nostres condolences per al poble de França, de nou està passant (el terrorisme)», va dir Trump en ser preguntat pel tiroteig durant una conferència de premsa conjunta a la Casa Blanca amb el primer ministre italià, Paolo Gentiloni.

Per la seva banda, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va assegurar a través del seu compte a la xarxa social Twitter que «segueixo amb preocupació la informació que ens arriba de París».

El Govern francès ha desplegat a uns 50.000 policies i gendarmes per reforçar la seguretat de cara a la primera volta de les eleccions presidencials, prevista per a aquest diumenge. El país es troba en estat d'emergència des dels atemptats del 13 de novembre de 2015 a París.

Dues persones van ser detingudes aquesta setmana a Marsella en el marc d'una operació antiterrorista amb la qual, segons les autoritats, es va desarticular un atemptat "imminent" en territori francès.