El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha enviat a presó sense fiança l'expresident madrileny Ignacio González, detingut dimecres passat en el marc de l'operació Lezo, on s'investiguen irregularitats en la gestió del Canal d'Isabel II, han informat fonts jurídiques. El magistrat ha adoptat així la mateixa mesura que per al seu home de confiança a Llatinoamèrica, Edmundo Rodríguez, que ha declarat avui al costat de González i cinc arrestats en l'operació.

El jutge ha pres aquesta decisió un cop aquest ha acabat la declaració -que s´ha allargat 2 hores i 45 minuts- per esclarir la seva gestió com a president del Canal de Isabel II de Madrid. El jutge considera que González, juntament amb els altres 12 detinguts hauria desviat de les arques públiques 23 milions d´euros a través d´operacions de l´empresa i de les seves filials a llatinoamèrica. Segons el jutge de l´Audiència Nacional Eloy Velasco es van produir "irregularitats" en l´adquisició per part de la filial brasilera del Canal de Isabell II de l´empresa Emissao, "hipervalorada fictíciament" per pagar "comissions prohibides" i per "desviar diners públics" a comptes bancàries per a "l´enriquiment injust" de la trama.

González ha passat a disposició judicial a les 6 de la tarda després de la seva detenció aquest dijous. Contràriament al seu germà, Pablo -que no ha volgut contestar les preguntes del jutge-, l´expresident de la Comunitat de Madrid ha declarat davant el magistrat, tot i que encara no n´han transcendit els detalls.

El jutge preveu interrogar aquest divendres també l´exconseller delegat de l´Agència Informàtica de la Comunitat de Madrid, José Martínez Nicolás, així com el conseller d´OHL i gendre del president de la companyia, Juan Miguel Villar Mir, a qui atribueix el pagament de comissions per valor d´1,4 milions d´euros a González a través d´un banc amb seu a Suïssa.

López Madrid -que és a més, un dels imputats del cas Púnica sobre suposat finançament il·legal del PP- hauria abonat aquesta comissió a canvi d´obtenir per a la seva empresa el projecte de tren de Navalcarno.

Prèviament ho han fet també l´expresident de la filial iberoamericana de l´empresa, Inassa, i actual conseller delegat de La Razón, Edmundo Rodríguez Sobrino, -per a qui ha decretat presó sense fiança- i la seva exsecretària, Clarisa Guerra, que ha quedat en llibertat amb mesures cautelars.

Aquest dijous a la nit, Velasco ja va ordenar la presó eludible amb una fiança de 4 milions d´euros per l´exdirectora financera del Canal de Isabel II, María Fernanda Richmond, i de 100.000 euros per a l´exgerent, Adrián Martín.

El jutge centra les seves investigacions en operacions fraudulentes que haurien amagat comissions per pagar suborns i per a l´enriquiment personal dels acusats. Entre altres, l´adquisició de l´empresa brasilera Emissao per part del Canal de Isabel II sota la presidència de González, que va suposar una despesa de 23,3 milions d´euros.

Segons el magistrat -que va emetre una interlocutòria aquest dijous respecte als primers dos imputats que van declarar- la trama hauria augmentat de forma artificial el valor d´Emissao per desviar diners públics.

Malgrat el preu de l´adquisició, Emissao valia 10,2 milions d´euros el 2013, quan es va fer la compra, i dos anys després només en valia 5. L´adquisició, segons el jutge, es va fer sense l´autorització de la Comunitat de Madrid a través de comptes corrents a paradisos fiscals.