Japó i EUA van iniciar ahir maniobres navals conjuntes a l'oceà Pacífic abans de dirigir-se en els propers dies a aigües pròximes a la península de Corea en un moment d'alta tensió a la regió, va anunciar el ministeri nipó de Defensa.

Després de salpar divendres des de Sasebo (al sud-oest del Japó), els destructors nipons Ashigara i Samidare es van unir ahir a la flota del portaavions de propulsió nuclear nord-americà Carl Vinson a prop de l'arxipèlag de les Filipines.

Els navilis nord-americans i nipons s'hi quedaran diversos dies fent exercicis conjunts estratègics i de comunicació abans de dirigir-se a final de setmana cap al nord per aproximar-se a la península de Corea, van assenyalar fonts del ministeri a la televisió estatal NHK.

Washington va anunciar fa dues setmanes que havia ordenat desplegar el portaavions a la península de Corea, mesura que es va interpretar com un advertiment davant el desenvolupament armamentístic de Pyongyang, encara que la flota va participar primer en uns exercicis amb Austràlia i actualment està anant cap a la regió.

L'equívoc anunci va ser realitzat pel Comando del Pacífic (PACOM) i secundat pel president nord-americà, Donald Trump, a través de Twitter (va assenyalar que EUA estava «enviant una armada molt potent»), i fins dijous passat la casa Blanca no va explicar que es va tractar d'un simple malentès.

Seül també estudia participar en les maniobres combinades de la flota nipona i l'anomenat vaixell de propulsió nuclear de la classe Nimitz (la més gran del món en termes militars) entre els dies 25 i 28 d'abril.

Des de començament de mes, la tensió a la península coreana ha anat en augment per les al·lusions de Washington a un atac preventiu contra Pyongyang i per una nova prova de míssils realitzada diumenge passat per Corea del Nord, que el dia anterior va exhibir en una desfilada uns suposats nous projectils intercontinentals.

A això s'hi suma la possibilitat que el règim de Kim Jong-un faci una nova detonació atòmica subterrània en els pròxims dies després que les últimes fotos preses per satèl·lits del seu centre de proves nuclears de Punggye-ri (al nord-est) mostressin uns suposats preparatius per fer un test d'aquest tipus.

Destructors de les Forces d'Autodefensa (exèrcit nipó) ja van participar el mes passat en maniobres conjuntes amb el portaavions Carl Vinson al mar de la Xina Oriental.

D'altra banda, les autoritats nord-coreanes van detenir un professor de nacionalitat nord-americana i origen sud-coreà, segons van assenyalar ahir fonts de Seül, fet que eleva a tres el nombre de ciutadans dels EUA arrestats per Pyongyang.

El detingut, del qual només ha transcendit el cognom -Kim- i que té uns 50 anys, va ser retingut aquest divendres passat a l'aeroport internacional de Pyongyang quan es disposava a abandonar el país, segons van informar fonts properes.

Kim havia exercit anteriorment com a professor a la Universitat de Ciència i Tecnologia de Yanbian (prefectura xinesa limítrof amb Corea del Nord) i es trobava al país per treballar en programes de cooperació, segons les mateixes fonts, que no van poder precisar els motius de la seva detenció.