La ultradretana Marine Le Pen, amb el 24,3%, i el socioliberal Emmanuel Macron, amb el 22,2%, encapçalen les eleccions presidencials, segons va informar el ministeri d'Interior, i s'enfrontaran per obtenir la presidència de França el proper 7 de maig després d'haver superat la segona volta de les eleccions.

Amb el recompte de 20 milions de paperetes d'entre un cos electoral de 47 milions, els segueixen el conservador François Fillon, amb el 19,6% dels vots i l'esquerrà Jean-Luc Mélenchon, amb el 18,1%.

D'entre els cinc principals candidats, Fillon i el socialista Benoît Hamon van reconèixer ahir ja la derrota i van apel·lar a votar en el segon torn del 7 de maig per Macron per frenar la ultradretana Marine Le Pen.

Per la seva banda, Le Pen va parlar en el seu feu electoral d'Hénin-Beaumont i va demanar el vot dels francesos per a la segona volta el 7 de maig per alliberar-los de «la globalització salvatge».

I Emmanuel Macron va proclamar davant els seus seguidors que «el poble francès ha decidit posar-me al capdavant» d'aquesta primera volta i va afegir que vol rellançar la construcció europea.

Per la seva banda, el candidat esquerrà Jean-Luc Mélenchon va reconèixer ahir que «els resultats anunciats» fins ara «no són els que esperàvem», encara que va demanar esperar a conèixer la declaració final del ministeri de l'Interior, «cap a la mitjanit».

En una declaració davant els seus seguidors, va assenyalar que, respecte a la segona volta de les presidencials, ha de consultar a la seva militància sobre si donar suport al socioliberal Emmanuel Macron o a la ultradretana Marine Le Pen, cap als quals va dirigir dures crítiques.

«Els mediàcrates (sic, usava així un terme sovint pejoratiu que fa referència a l'excessiva influència sobre l'opinió pública que s'exerceix des d'alguns mitjans de comunicació) i els oligarques estan joiosos. No hi ha res tan bell per a ells com una segona volta entre dos candidats que volen perllongar les institucions actuals, que no expressen cap consciència ecològica i que pensen prendre-la amb els èxits socials més elementals», va dir.

Mélenchon va assegurar que «respectarem» els resultats oficials siguin quins siguin.

«No he rebut cap mandat de les 450.000 persones que van decidir presentar la meva candidatura per expressar-me en el seu lloc. Estaran cridats a presentar-se sobre la plataforma, i el resultat de la seva expressió es farà públic», va concloure.

Per la seva banda, el president francès, François Hollande, va telefonar al candidat socioliberal a la presidència, Emmanuel Macron, només conèixer les estimacions que el situaven en la segona volta electoral juntament amb la ultradretana Marine Le Pen.

Hollande va felicitar a qui va ser el seu ministre d'Economia entre el 2014 i el 2016 per haver superat la primera volta. Va afegir que el president «farà una declaració sobre per qui demanarà el vot per a la segona volta».

Ara ja sí, tot es disposa de cara al proper 7 de maig, dia en què Macron i Le Pen seran jutjats a les urnes per escollir el nou president francès i que prendrà el relleu d'Hollande en una França marcada pel terrorisme i que haurà d'assumir un paper clau a Europa.