El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va voler fer una crida ahir a tota la ciutadania de Catalunya perquè signi el manifest del Pacte Nacional pel Referèndum i s'adhereixi a la iniciativa, amb l'objectiu de poder pressionar i «demostrar a l'Estat» que la majoria de catalans volen votar sobre la independència.

Després de passar per la parada del Pacte Nacional a la rambla Catalunya de Barcelona, Puigdemont va animar els catalans a «passar per alguna de les carpes on els voluntaris recullen les adhesions al pacte per acreditar el que hem dit tantes vegades i no ens cansarem mai de repetir: que hi ha una majoria de gent que vol un referèndum acordat i que el referèndum s'ha de fer perquè la manera de resoldre les discrepàncies polítiques en democràcia és a través de les urnes». Puigdemont va visitar la parada del pacte, on simbòlicament va signar el manifest.

Per la seva banda, Oriol Junqueras va posar en valor la coordinació dels diferents agents per fer possible el referèndum i va assegurar que en aquesta coordinació hi ha «la força necessària i imprescindible» per fer real el compromís que té el Govern «amb la llibertat, la democràcia, el referèndum i la voluntat d'escoltar a tothom, uns valors universals que també es desprenen de la diada de Sant Jordi», va dir.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, es va mostrar ahir convençuda que el referèndum d'autodeterminació de Catalunya «es farà» perquè «la societat catalana és imparable» i poder decidir el futur d'aquest país «és una demanda molt majoritària».

En el lloc del Pacte Nacional pel Referèndum instal·lat a la rambla Catalunya de Barcelona, la presidenta del Parlament va signar el manifest que sustenta aquest pacte, i va començar a «felicitar els milers de voluntaris que avui estan recollint signatures pel referèndum, perquè això demostra la transversalitat del nostre país, ja que hi ha moltes entitats implicades», assegurava.

«Tenim una societat civil que és imparable, així que estic convençuda que aquest país farà el que la seva gent vulgui, i el que vol és celebrar el referèndum», va assenyalar la presidenta del Parlament.

Finalment, el conseller d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, va dirigir ahir un missatge als catalans que viuen fora de Catalunya, als quals va demanar que se sentin part d'un poble, segons va informar el Govern.

Amb motiu del Dia Internacional de la Catalunya Exterior, que aquest any coincideix amb la festa de Sant Jordi, Romeva va destacar que el Govern se sent molt pròxim a la Catalunya exterior i va posar de manifest la voluntat del conjunt dels catalans, independentment del seu lloc de residència, de sentir-se part d'un poble, d'una cultura i d'uns valors compartits, i també de ser part activa en la definició del present i el futur de Catalunya.

En aquest sentit, Romeva va convidar la comunitat catalana a l'exterior a sumar-se al registre de catalans residents a l'exterior, i va posar en valor la feina i l'excel·lent entusiasme de les comunitats catalanes a l'exterior per fer present la cultura catalana a través de la celebració de la festa de Sant Jordi, amb més de 150 actes a tot el món, sota la marca Books and Roses, i els va encoratjar a continuar la tasca que fan per mantenir i difondre el coneixement de la identitat catalana i la realitat política i social de Catalunya.