La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va assegurar ahir que la seva formació no es desviarà «ni un centímetre» de l'aposta a favor del referèndum d'autodeterminació malgrat als «embats» del govern central.

En una roda de premsa, Pascal va assenyalar que la jornada de diumenge va ser «molt positiva» perquè es va manifestar «la transversalitat i la força del dret a decidir», amb la recollida de firmes del Pacte Nacional pel Referèndum, que aposta per una consulta acordada amb l'Estat.

«Malgrat els embats del Govern», el PDeCAT i els ciutadans favorables al dret a decidir «no estan disposats a renunciar ni un centímetre» en l'aposta de celebrar el referèndum», va subratllar la dirigent. Pascal va remarcar que no serà una altra consulta com la del 9 de novembre del 2014, organitzada amb voluntaris i amb l'empenta de les entitats sobiranistes, sinó que aquesta vegada serà un referèndum «vinculant».

D'altra banda, Pascal va denunciar els càntics franquistes en el funeral de l'exministre José Utrera Molina i va advertir que «a l'Estat espanyol la democràcia no està normalitzada». Dissabte passat, un grup de persones va entonar l'himne Cara al sol per acomiadar Utrera Molina, ministre i vicepresident en diferents governs de Francisco Franco, mort a Nerja, un acte al qual va assistir el seu gendre, l'exministre de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón.

«A l'Estat espanyol la democràcia no està normalitzada», va denunciar Pascal, que va lamentar que a Espanya «es puguin fer enaltiments del franquisme o es pugui comparar el procés polític que viu Catalunya amb el nazisme i el feixisme». Pascal va afegir que l'enaltiment del franquisme hauria d'estar «absolutament prohibit», com passa a Alemanya amb el nazisme. Va deixar clar que per al PDeCAT «no són acceptables» aquests fets i suposen una «anormalitat democràtica», però no va concretar si emprendran accions.

D'altra banda, les esmenes que van introduir les bases de l'ANC al full de ruta polític mantenen els escenaris previstos pel secretariat de l'entitat sobiranista. No s'introdueix, doncs, cap canvi substancial al full de ruta inicial malgrat les 107 esmenes que es van presentar: d'aquestes, 60 es van acceptar directament; 30 es van acordar per transacció i 17 finalment es van retirar en acceptar la justificació de la ponència. El retard en la publicació de les esmenes -que s'havien de publicar divendres- es deu a les negociacions de les darreres hores per consensuar-les. Així doncs, s'arribarà a l'assemblea general ordinària sense cap esmena viva al full de ruta que s'aprovarà previsiblement dissabte. El text preveu que la proclamació efectiva de la independència arribi com a conseqüència d'una majoria a favor del sí en un referèndum o «de forma directa des del poder legítim de Catalunya».