El tribunal de Gürtel va explicar ahir que el motiu de cridar com a testimoni el president del govern, Mariano Rajoy, després de rebutjar-ho dues vegades, es deu a la manca de col·laboració per part de la representació del PP al judici, en el qual es nega a declarar en la seva condició de responsable civil. Així ho van indicar els magistrats José Ricardo de Prada i Julio de Diego en l'escrit de quatre pàgines on expliquen per què decideixen cridar a declarar el president del govern davant el tribunal, si bé encara no han posat data per a la citació.

Quant al règim jurídic aplicable a aquesta declaració, recorden que la seva citació no és per la seva condició de president del govern sinó per haver ostentat el càrrec de secretari general del PP quan van tenir lloc els fets que s'estan jutjant i que abasta el període entre el 1999 i el 2005.

Per això consideren aplicables en aquest cas els articles 702 i 703 de la Llei d'enjudiciament criminal, pel qual «ha de comparèixer el testimoni davant el tribunal en la data que s'assenyali».