L'expresident del govern i exlíder del PSOE José Luis Rodríguez Zapatero va assegurar ahir que el seu repte és «desfer» els «prejudicis» a Catalunya contra la candidata a les primàries del PSOE, Susana Díaz, per ser dona i andalusa, com segons el seu parer va passar també amb Carme Chacón pel seu gènere i origen.

Zapatero es va reunir amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a Barcelona, on ahir a la tarda va protagonitzar un acte amb militants amb el diputat basc Eduardo Madina, tots dos com a ambaixadors de la campanya de Susana Díaz.

En declaracions als mitjans, Zapatero va confiar que el debat a les primàries socialistes «sigui intens sobre continguts, amb coherència, voluntat de majoria, credibilitat i, com sempre en la política, sobre desfer prejudicis». «Aquí, a Catalunya, hi ha veus que, i no em refereixo al PSC, que han posat a sobre de la taula prejudicis sobre el projecte polític de Díaz», va denunciar. En aquest sentit, va afegir: «hi ha un prejudici que no em resisteixo a comentar: en la història del PSOE hi ha hagut normalment candidats i poques candidates. Però he pogut constatar com a testimoni directe que quan hi ha una candidata es té en compte l'origen. Ja va passar amb Chacón, que era catalana i era un problema. I ara Díaz, que és andalusa i és un problema». «Però, oh!, quina casualitat, no ho he sentit mai sobre Felipe González, Rubalcaba o jo mateix, que fóssim de Sevilla, Lleó o Cantàbria. Per tant, sí, cal desfer prejudicis i vull contribuir a desfer prejudicis».

Zapatero es va mostrar «convençut» que Díaz, que visitarà Catalunya demà, «exposarà amb coherència i visió de futur el que ha de ser una resposta que passa per dues paraules per les quals haurem de lluitar amb intensitat i marquen el futur de Catalunya i Espanya: diàleg i pacte». «I algú en algun moment haurà d'agafar la iniciativa de recuperar aquest diàleg per buscar un pacte», va afegir.

Preguntat sobre la proposta de Pedro Sánchez sobre reconèixer Catalunya com a nació dins d'una nació de nacions, l'expresident espanyol va assegurar que desitja «un lideratge del PSOE actiu, no declaratiu, o tan actiu com declaratiu, i temes com Catalunya se'ls ha de posar a l'esquena i mullar-se, que significa dialogar».

Per la seva banda, el secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, va assegurar ahir que ni el seu partit ni a Catalunya «hi ha prejudicis contra ningú», en resposta a les paraules de Rodríguez Zapatero sobre els prejudicis cap a Susana Díaz.

En ser preguntat sobre aquest afirmació en roda de premsa després de la reunió de la comissió permanent dels socialistes catalans, Illa va assenyalar que «el PSC no té prejudicis contra ningú i a Catalunya, a hores d'ara, no hi ha prejudicis contra ningú». El PSC, va insistir, «no té cap tipus de prejudici, està molt orgullós de tots els precandidats i ho seguirem mantenint. Els tres tenen una trajectòria política molt rellevant, dins del PSOE i al conjunt de la política espanyola, pel que davant seu no hi ha d'haver prejudicis de cap tipus».

Illa va recalcar la neutralitat dels socialistes catalans en aquest procés de primàries del PSOE, en les quals el PSC «respectarà tots els candidats», perquè al partit li «convé que els tres candidats tinguin la millor imatge possible a Catalunya i per això treballem». I va insistir que Susana Díaz, Pedro Sánchez i Patxi López són «magnífics precandidats» per aspirar a la secretaria general dels socialistes espanyols. «Només sortiran paraules de reconeixement a la seva trajectòria», va apuntar.