El cantautor i diputat de Junts pel Sí (JxS) al Parlament, Lluís Llach, va obrir una nova polèmica en advertir que els funcionaris que no acatin la principal llei de desconnexió de Catalunya «patiran» i seran «sancionats».

Les seves afirmacions, pronunciades en xerrades organitzades per Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), van estar revelades ahir pel diari El País, el mateix dia que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va citar a declarar com a investigats la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la mesa del Parlament Lluís Corominas, Anna Simó i Ramona Barrufet, de Junts pel Sí, i Joan Josep Nuet, de Catalunya Sí que es Pot.

En diverses de les intervencions que ha fet recentment, el diputat de Junts pel Sí reflexiona sobre els efectes que tindrà l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica, que preparen JxS i la CUP per als pròxims mesos, amb la qual preveuen desconnectar Catalunya d'Espanya.

«En el moment que tinguem la llei de transitorietat jurídica, aquesta obligarà tots els funcionaris que treballen i viuen a Catalunya. I el que no la compleixi serà sancionat. Per tant, s'ho hauran de pensar molt bé. Jo no dic que sigui fàcil, al revés, molts d'ells patiran. Perquè dins dels Mossos hi ha sectors que són bastant reticents a això que estem fent», va afirmar Llach en un acte del mes de març passat a Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès).

Aquesta nova polèmica apareix després que el 27 de gener l'exjutge Santiago Vidal presentés la seva dimissió com a senador d'ERC després de desfermar una tempesta política en assegurar en conferències similars a les de Llach que el Govern havia obtingut de manera «il·legal» dades fiscals dels catalans i que investigava jutges.

La portaveu del Govern, Neus Munté, va afirmar que els funcionaris «estan obligats a complir les lleis vigents en cada moment» i, encara que va evitar subscriure les «sancions» de què va parlar Llach, tampoc el va desautorizar.

El portaveu adjunt de JxS al Parlament, Roger Torrent, va justificar les afirmacions de Llach i va recordar que «això és una obvietat, perquè totes les lleis generen drets i deures».

El portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va exigir al Govern que «rectifiqui o desmenteixi» les paraules de Llach i va lamentar que s'obligués els treballadors públics a «fer seguidisme de les propostes separatistes» de l'executiu.

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, va retreure a Llach que «amenaci» els funcionaris de la Generalitat amb sancions, unes paraules que va qualificar de «despropòsit».

La portaveu adjunta del PPC, Esperanza García, va qualificar de «cinisme horrorós» les paraules de Llach sobre els funcionaris i va afegir: «deixeu-los treballar en pau i no els forceu a delinquir».

Els sindicats CCOO i UGT van exigir al President de la Generalitat, Carles Puigdemont, que garantís la seguretat jurídica dels treballadors públics i al Govern que es desmarqués de les declaracions de Llach, que consideraven «una greu irresponsabilitat» i del tot «inacceptables», mentre que els sindicats dels Mossos d'Esquadra van exigir quedar fora del debat polític.

La jornada també va estar marcada per la decisió del TSJC de citar com a investigats els membres de JxS i Catalunya Sí que es pot a la mesa del Parlament per presumpta desobediència al Tribunal Constitucional (TC) en el procés sobiranista.