El passeig militar que el socioliberal Emmanuel Macron podia esperar cap al Palau de l'Elisi va començar ahir de la pitjor manera possible per a ell, a causa d'una hàbil maniobra política de la seva rival, la ultradretana Marine Le Pen, que el va deixar fora de joc amb una visita inesperada a una fàbrica.

Per sorpresa i demostrant la cintura política que sempre se li ha atribuït, Le Pen va aparèixer al costat dels treballadors en vaga de la fàbrica de Whirlpool a Amiens (nord), que serà deslocalitzada, mentre Macron es reunia a porta tancada amb els sindicats a la Cambra de Comerç. El poder de la imatge va ser devastador: el bany de masses de la ultradretana, entre selfies a les portes de la planta i crits de «Marine presidenta!», difós al mateix temps que la reunió d'un Macron amb cara llarga davant d'una magra representació sindical. El problema de la fàbrica d'Amiens, que a més és la seva ciutat natal, va suposar una pedra a la sabata per a Macron des que es va saber el gener que Whirlpool planeja traslladar la producció a Polònia. Amb 290 llocs de treball fixos en suspens, l'exministre d'economia va acceptar reunir-se amb el comitè intersindical de la planta, però no visitar els vaguistes.

Le Pen, que té en el vot obrer un dels seus principals caladors de cara a la segona volta de les eleccions, el proper 7 de maig, no va dubtar a aprofitar la situació. «Que Macron vingui aquí no per reunir-se amb els vaguistes sinó a no sé quina sala de la Cambra de Comerç, per reunir-se amb dues o tres persones, és un demostració de menyspreu tan gran que he decidit sortir del meu consell estratègic (a París) per venir a Amiens», va etzibar Le Pen davant les càmeres.

El socioliberal va intervenir en finalitzar la reunió per defensar la seva trobada amb els sindicats i atacar la «utilització política» que segons el seu punt de vista va fer la seva adversària del conflicte social. «El projecte de Le Pen no arregla res de la situació de Whirlpool. La sortida de la Unió Europea? Si ella és escollida, aquesta fabrica tancarà, com moltes altres a França», va considerar.

Més tard, forçat per l'acció de la ultradretana, va acudir en persona a veure els vaguistes, que el van rebre entre esbroncades i dures crítiques. Envoltat pels treballadors -entre els quals hi havia membres del Front Nacional de Le Pen, segons els mitjans francesos-, Macron va argumentar que no pot «prohibir a una empresa tancar una fàbrica, perquè això no és possible. Si no, cap empresa més vindria a invertir a França».

Per tancar aquest primer assalt, la candidata de la ultradreta -que va ser la segona més votada, després de Macron, a la primera volta de diumenge passat- va emetre un comunicat amb les seves propostes per evitar la fuga d'empreses, entre les quals hi ha taxar al 35% qualsevol producte que surti d'una fàbrica deslocalitzada i que sigui venut al mercat francès.

En espera de convèncer Whirlpool per no deixar França o de trobar un soci industrial que conservi els llocs de treball, Le Pen es va comprometre a nacionalitzar la planta «si és necessari».

Aquest encreuament d'espases, que va estar qualificat a França com el començament real de la campanya de la segona volta, va marcar una jornada en la qual també es va conèixer que l'esquer-rà Jean-Luc Mélenchon, quart en la primera ronda, no farà públic el seu vot en la segona.

El líder de la França insubmisa va rebre dures crítiques per no participar en el «front republicà» per frenar el pas a Le Pen, a les quals es va sumar el mateix Macron. «Els seus votants (de Mélenchon) es mereixen alguna cosa millor», va dir l'exministre.

La França insubmisa va obrir una consulta entre les seves bases per decidir si demana el sufragi en la segona volta per Macron, el vot en blanc o l'abstenció, mentre que votar per Le Pen «no és una opció». Qui sí que va manifestar el seu suport a Macron va ser l'expresident conservador Nicolas Sarkozy.