El portaveu de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Joan Coscubiela, va asseverar ahir que la coalició estava disposada a donar suport a un referèndum sense acord amb l'estat si el Govern aconsegueix l'aval de la Comissió de Venècia, un òrgan consultiu del Consell d'Europa.

En una interpel·lació al vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, Coscubiela va demanar a l'executiu que vagi a buscar «l'aval» de la Comissió de Venècia com a condició per donar suport al referèndum, «sigui quina sigui la seva modalitat». La Comissió Europea per a la Democràcia a través del Dret, més coneguda com la Comissió de Venècia, és un òrgan consultiu sobre assumptes constitucionals del Consell d'Europa, organisme multilateral del qual és membre Espanya. L'esmentada comissió té un codi de bones pràctiques sobre referèndums que estableix, entre altres punts, que «els aspectes fonamentals de la llei del referèndum no han de ser reformats durant l'any anterior a un referèndum, o han d'incloure's en la Constitució o en una norma superior a la llei ordinària», escenari legal que no es dóna a Catalunya.

En tot cas, fonts de CSQP van asseverar que la Generalitat pot sol·licitar l'aval a l'esmentada comissió sense necessitat de passar pel govern central, i van assegurar que, si l'obtingués, estarien disposats a sumar-se a un referèndum sense l'acord de l'estat.

En la seva intervenció en el ple del Parlament, Coscubiela va indicar que el «reconeixement previ» de la comunitat internacional és una condició per donar suport al referèndum, perquè és un element que podria assegurar que el seu resultat tingui «efectes jurídics reals». El portaveu de CSQP va recordar al Govern que existeix una resolució a favor del referèndum, impulsada per la seva formació, que no va estar anul·lada pel Tribunal Constitucional.

També va denunciar que el Govern no està actuat de forma «inclusiva», ja que «exclou» CSQP en «amagar» el projecte de llei de transitorietat, amb el qual els sobiranistes pretenen donar cobertura legal al referèndum.

En canvi, el vicepresident Oriol Junqueras va assegurar que el Govern «busca cada dia el consens intern a través del Pacte Nacional pel Referèndum i totes les vies al nostre abast».

Sobre els suports internacionals, el vicepresident català va recalcar que el reconeixement, segons els seus auguris, arribarà quan es doni «una decisió explícita dels ciutadans de Catalunya», és a dir, després d'un hipotètic referèndum.

La portaveu de Junts pel Sí (JxSí) al Parlament, Marta Rovira, va celebrar ahir que els comuns, i més en concret Catalunya Sí que es Pot (CSQEP), «hagin fet un pas endavant i es sumin -al seu judici- a la celebració d'un referèndum a Catalunya, encara que aquest no tingui el permís de l'estat espanyol».

«Celebrem -afirmava Rovira en un comunicat de JxSí- que el referèndum vagi sumant suports», i va afegir que això «és un pas important», ja que els comuns «se sumen al referèndum o referèndum».

La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, va reaccionar a la proposta de CSQP d'avalar el referèndum unilateral si el Govern obté el suport de la Comissió de Venècia. Arrimadas va considerar que l'espai dels comuns està sent «el millor aliat» i «la crossa» del Govern.