El portaveu del govern espa-nyol, Íñigo Méndez de Vigo, va dir ahir que la fotografia del president veneçolà, Nicolás Maduro, amb l'estelada és «una anècdota que retrata molt bé els que n'han estat protagonistes», una imatge que també van criticar altres veus contràries a l'independentisme. La imatge de Maduro amb una estelada al costat de diversos activistes de l'esquerra independentista catalana la va aprofitar el president de Ciutadans, Albert Rivera, per carregar des de Barcelona contra el procés sobiranista.

Segons Rivera, el «suport» del president veneçolà als independentistes catalans és l'«abraçada de l'ós», perquè «la majoria de catalans no volen res semblant al que fa Maduro». «Si hi havia algun motiu més per pensar que el procés separatista no té gaire futur és que Maduro hi doni suport», va afegir Rivera, que va explicar que Cs recorrerà al Tribunal Constitucional la llei de desconnexió catalana que «pretén coaccionar els funcionaris».

En canvi, el portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, va afirmar que són «benvinguts tots els suports» al procés sobiranista i, per tant, «accepta» el gest de complicitat del president veneçolà, encara que va recalcar que el que «necessita» la causa independentista són «suports dels demòcrates».

Per la seva banda, la portaveu parlamentària de la CUP, la sallentina Anna Gabriel, va respondre a la polèmica per la fotografia del president de Veneçuela, Nicolás Maduro, amb l'estelada: «una abraçada als dirigents als quals no fa cap vergonya mostrar, ensenyar i fer-se una foto amb l'estelada. És clar que sí», va aplaudir Gabriel en el primer acte de la campanya «Referèndum sí o sí» de la CUP, al barri de Gràcia de Barcelona.

En aquest context, la diputada sallentina va agrair a les «esquer-res que fan els deures» i a Maduro «dir que reconeixeria la república catalana». I va reclamar: «que comencin a sumar-se els presidents d'aquestes repúbliques al reconeixement de la nostra sobirania».