La diputada de la CUP al Parlament, Mireia Vehí,va reafirmar aquest dissabte que el projecte polític dels cupaires continua sent la via del referèndum d'autodeterminació des de la desobediència, i que veu inviable pactar amb un Estat espanyol «totalment demofòbic i que està girat d'esquena a l'autodeterminació del poble de Catalunya».

Dins dels actes que l'esquerra independentista ha organitzat amb motiu de la diada del 25 d'abril al País Valencià, la diputada va dir que la CUP considera «absolutament impossible» que l'Estat negociï un referèndum, però que en aquest cas «el celebrarem», i si la proposta arriba, «l'estudiarem».

Sobre l'aprovació per part de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) del full de ruta per al 2017, amb el plantejament del referèndum i d'una declaració d'independència (DUI) en cas «d'impediment coercitiu» per part de l'estat espanyol a la consulta vinculant, Vehí va indicar que la CUP «no avalarà cap pla B, ni el pla B de la DUI».

La diputada va afegir que el referèndum «s'ha de fer indubtablement des de l'estratègia de la desobediència», i va demanar «valentia i determinació».

En aquest context, va afegir que, «si hi ha gent que no creu en la via de la desobediència o que pateix per les inhabilitacions o per aquesta estratègia política, que faci un pas al costat, perquè nosaltres estem disposades a arribar fins al final, que és el que el poble de Catalunya demana».

Amb els Països Catalans

En el marc del 25 d'abril valencià, la diputada al Parlament va dir que el referèndum tampoc no invalida el projecte polític de l'esquerra independentista als Països Catalans, sinó que «li dóna més sentit, perquè pensem que impugnar el règim del 78 passa indubtablement per impugnar la lògica de l'autonomisme i l'esquarterament territorial de la realitat política, nacional, cultural i lingüística dels Països Catalans».