El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va avançar ahir el seu rebuig a la proposta de referèndum a Catalunya que el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, farà arribar d'aquí a unes setmanes a l'Estat.

En el primer moment, Rajoy va assenyalar que contestarà a Puigdemont quan li escrigui, li truqui o li digui el que consideri oportú, ja que creu que no té cap sentit respondre ara a una cosa que no li ha transmès personalment.

Va lamentar també que hagi estat impossible negociar amb algú que només vol que es faci el que ell diu.

«A mi, l'únic que m'ha plantejat el senyor Puigdemont és que vol fer un referèndum, i jo li he dit que el president del Govern ni pot fer un referèndum, perquè no és el titular de la sobirania nacional, que li correspon al poble, ni jo tampoc vull fer-ho», va afegir.

En aquest context, va reiterar que no està disposat que sobre el que és Espanya decideixi només una part, i va defensar la sobirania nacional.

«Tota la resta és confondre, crear mal ambient, generar problemes i dificultats», va assenyalar abans de recordar que tot això ho ha dit a Puigdemont «amb meridiana claredat» i assegurar que el President de la Generalitat és conscient que no pot cedir a la seva pretensió.

Per a Rajoy, l'objectiu de Puigdemont és «absurd», perquè, en un món en el qual cada vegada hi ha més processos d'integració, creu que hi ha persones que volen caminar contra el signe dels temps.

Rajoy va ser preguntat també pel suport del president de Veneçuela, Nicolás Maduro, als independentistes catalans després de posar amb una bandera estelada i pel fet que Puigdemont hagi suspès un viatge al Marroc perquè cap autoritat d'aquest país l'hauria rebut.

«Això ens permet a tots fer un judici molt equilibrat sobre el que és el govern del Marroc i el senyor Nicolás Maduro, i obre la via per reflexionar sobre els suports dels quals disposen algunes posicions polítiques al nostre país», va contestar.

Qui també va comentar la suspensió del viatge al Marroc va ser la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, que va assegurar que el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va haver de suspendre el seu viatge al Mar-roc per «les traves del govern del PP», en el que va qualificar com «la seva última xarlotada».

En el seu discurs d'ahir a Tàrrega, la coordinadora va dir que «és una vergonya» que haguessin de suspendre el viatge previst quan van ser informats que no podrien ser rebuts per les autoritats mar-roquines.