El príncep Felip va anunicar ahir la seva retirada de la vida pública després de set dècades de servei en les quals va estar el gran suport de la reina Elisabet II, i un consort que va destacar pel seu fort caràcter i un humor peculiar.

Felip de Mountbatten, duc d'Edimburg, comte de Merioneth i baró de Greenwich, de 95 anys, és el consort més longeu en la història de la monarquia britànica, a to amb la vitalitat d'una reina que va complir 65 anys en el tron.

Encara que a partir de la tardor «es jubila» i no atendrà compromisos oficials, el duc gaudeix de, relativament, bona salut i, segons va dir el Palau de Buckingham, és possible que assisteixi «de tant en tant» a actes públics de la seva elecció. Des que es va casar, el 20 de novembre de 1947, amb la llavors hereva al tron del Regne Unit, Felipe va estar durant set dècades al costat d'Elisabet II, i junts van viure grans esdeveniments per a la seva família i el país.

Al costat de la seva esposa, el cap d'estat de 17 països de la Commonwealth, va viure la coronació a Londres el 1953, els divorcis dels seus fills en el annus horribilis del 1992 i la mort el 1997 de Diana de Gal·les -exesposa del seu primogènit , Carles-, que va tenir un impacte demolidor sobre la rígida família reial britànica.

Casat amb una de les dones més riques i famoses del planeta, el príncep va complir el seu paper amb més lleialtat que fidelitat, segons expliquen els cronistes que es fan ressò del seu llegendari donjoanisme, així com del seu caràcter autoritari, a causa, en part, a una rígida educació militar.

Espontani i sovint políticament incorrecte, el duc d'Edimburg té fama de malparlat i, sobretot, de ficar la pota, situació que ell va atribuïr al fet que de vegades la premsa no entén el seu humor.

El duc va fer gala dimecres del seu estil jocós, aquest cop encertat, al inaugurar unes noves instal·lacions al club de criquet de Lord's.