Susana Díaz, Pedro Sánchez i Patxi López van ser proclamats oficialment ahir a la tarda candidats a la secretaria general del PSOE amb 59.390 avals la primera, 53.117 el segon i 10.866 el tercer, avals validats respectivament, el que suposa que la distància de 6.000 signatures entre Díaz i Sánchez amb prou feines varia.

La Comissió Gestora del PSOE va acabar ahir el recompte dels avals recollits pels tres candidats, i després es va reunir la Comissió federal d'Ètica i Garanties, que en redactava el dictamen. Segons dades avançades per les diferents candidatures, Ferraz va invalidar a Susana Díaz 4.635 avals del total de 63.610 que va presentar divendres. A Pedro Sánchez se li van invalidar 4.407 avals d'un total de 57.768, i a Patxi López, 1.052 dels 12.000 que va lliurar. Només conèixer les dades, representants de la candidatura de Sánchez van reclamar a l'equip de l'andalusa que demani perdó per les «insinuacions» que va fer dijous sobre la validesa dels avals de l'exsecretari general. El PSOE va començar dijous a comptar el nombre d'avals de cada candidat i ahir va procedir a recomptar les signatures, creuant les dades dels militants que van participar en aquest procediment abans de declarar quines són vàlides, les que anul·la i les que estan duplicades. Fins ara, només la candidatura de López va desglossar els avals que van ser anul·lats. Així, 481 van ser nuls perquè les signatures no estaven en el cens de militants que podien votar, 244 per avals duplicats -és a dir, de militants que van avalar alhora un altre candidat- i 327 per haver avalat dues vegades l'exlehendakari.

Amb tot, la proclamació definitiva dels candidats haurà d'esperar a dilluns, ja que és el termini estipulat per resoldre les reclamacions que podien sorgir del recompte. Després, la gestora i les tres candidatures es reuniran a Ferraz per acordar la distribució de mitjans i recursos amb què comptarà cada un per desenvolupar la campanya, que començarà de manera oficial dimarts.