Els líders de les institucions de la Unió Europea (UE) respiren tranquils després de la incontestable victòria d'ahir del centrista i proeuropeu Emmanuel Macron a les eleccions presidencials de França i confien que això contribuirà a una Europa «més forta i justa».

«Enhorabona, Emmanuel Macron! Feliç que els francesos hagin triat un futur europeu. Junts per una Europa més forta i més justa», va escriure el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, en un missatge a la xarxa social Twitter pocs minuts després de conèixer-se les primeres estimacions oficials.

Els màxims dirigents de la UE van ser inusualment ràpids a reaccionar als resultats de la segona volta dels comicis, en què Macron es va imposar a la candidata ultradretana, Marine Le Pen.

No és d'estranyar si es té en compte que a Brussel·les els comicis francesos s'havien interpretat com una mena de referèndum sobre la UE, sota l'assumpció que la victòria de Le Pen, que proposava la sortida de França de l'euro i un referèndum sobre la seva retirada del bloc comunitari, hauria clavat un cop dur al ja malmès projecte europeu.

És per això que les felicitacions transmeses ahir a un candidat que, contràriament al costum, havia rebut el suport explícit de les institucions, traspuen alleujament i interpreten la victòria de Macron com la dels valors europeus.

«M'alegro que les idees que ha defensat d'una Europa forta i progressista que protegeix a tots els seus ciutadans siguin aquelles que França sota la seva presidència va presentar durant el debat sobre el futur d'Europa», afirmava Juncker a la carta que ha enviat el polític francès per felicitar-lo en nom de tot el col·legi de comissaris.

En ella, subratlla que durant la campanya «exigent i difícil» s'han oposat dues visions sobre el futur del país «a vegades diametralment oposades» i recorda Macron que la construcció europea està «estretament lligada» a la de França i els francesos.

«Tinc plena confiança en que la nostra col·laboració serà molt fructífera i ens permetrà avançar junts cap als nostres objectius comuns», acabava Juncker, posant de manifest la fe que Brussel·les té dipositada en Macron.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, per la seva banda, va felicitar Macron i als francesos: «Han triat la Llibertat, la Igualtat i la Fraternitat i dit no a la tirania de les 'fake news'(notícies falses)», va escriure les xarxes socials.

A la recta final de la campanya, el moviment d'Emmanuel Macron va ser víctima d'un pirateig massiu i la comissió electoral francesa va demanar que no es difongueren els documents interns obtinguts d'aquesta manera.

L'exministre d'Economia francès va rebre també la felicitació gairebé unànime dels líders dels grups polítics de l'Eurocambra i del seu president, el conservador italià Antonio Tajani, que ha estat el primer a donar-li l'enhorabona a través de la xarxa social Twitter.

«Comptem amb una França que contribueixi a canviar la Unió (Europea) per acostar-la als ciutadans», va escriure Tajani.

El líder del Grup Popular Europeu a l'Eurocambra, l'alemany Manfred Weber, expressava el seu «immens alleujament» per la victòria de Macron i assegurava que «aquesta elecció mostra que la gent està llista per lluitar contra l'extremisme i el populisme».

«Però no ens hauria de fer oblidar el missatge que els francesos han enviat a la seva classe política i a tota Europa: les seves aspiracions per una profunda renovació i un futur millor», va afegir.

«Enhorabona a Emmanuel Macron per la seva estupenda victòria i el seu indestructible compromís amb els ideals europeus», va dir el líder de l'Aliança dels Demòcrates i Liberals, el belga Guy Verhofstadt.

També el grup dels Verds i el dels Conservadors i Reformistes van felicitar Macron a través de comunicats. «El perill ja ha passat», va subratllar el cap dels Socialistes i Demòcrates a l'Eurocambra, l'italià Gianni Pittella, resumint la sensació que es respira.