El Parlament de Catalunya ha remès al Tribunal Constitucional (TC) les seves al·legacions en defensa de la llei de pressupostos de la Generalitat per al 2017, en les quals argumenta que la disposició addicional impugnada pel govern central preveu donar cobertura econòmica a un referèndum «acordat» amb l'Estat. La disposició addicional 40 va incorporar una esmena de la CUP, amb el suport de Junts pel Sí (JxSí), que avalava la via unilateral: «el Govern, dins de les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d'habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d'organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya».

No obstant això, també va ser inclòs un segon apartat, proposat per Catalunya Sí que es Pot amb el vistiplau de Junts pel Sí, que aposta per un referèndum pactat amb l'Estat.

En les al·legacions, publicades ahir al Butlletí Oficial del Parlament, es reconeix que els dos apartats són «aparentment contradictoris», però se subratlla que la controvertida disposició addicional no estableix «una previsió o autorització de despesa» per al referèndum «incondicionada» per a aquest any. En virtut de l'apartat inclòs a iniciativa de Catalunya Sí que es Pot, el Parlament al·lega que l'«escenari aplicatiu» de la disposició impugnada «depèn de l'existència d'un canvi normatiu o d'una autorització que requereix el concurs de l'Estat».

La llei pressupostària, remarca, «contempla així un supòsit de cobertura econòmica en previsió que durant l'exercici del 2017 puguin produir-se les condicions necessàries que facin possible un referèndum acordat amb l'Estat».

«Però de cap manera estableix una obligació d'execució durant aquest exercici pressupostari, si no concorren les circumstàncies que la norma estableix», afegeix.