L'exministre d'Afers Estrangers José Manuel García-Margallo va explicar ahir que el 2014 va proposar aplicar per un dia l'article 155 de la Constitució perquè l'Estat assumís el comandament dels Mossos d'Esquadra i els ordenés «requisar i destruir» les urnes de la consulta del 9-N del 2014.

En el marc d'un cicle de diàleg al costat de l'exvicepresidenta Joana Ortega, l'exministre va explicar que davant la celebració del 9-N va mostrar les seves discrepàncies amb la manera d'actuar del govern espanyol, i que al Consell de Ministres va proposar «prohibir-la» i «impedir-la».

«Vaig demanar que es demanés al Govern de la Generalitat que es destruïssin les urnes i paperetes que s'estaven fent a una presó, i si es negava, que els Mossos d'Esquadra passessin sota les ordres del ministeri de l'Interior durant 24 hores per fer això. Simultàniament, s'hauria d'haver iniciat una negociació per reformar la Constitució, blindar els drets lingüístics dels catalans i millorar el sistema de finançament», va detallar l'exministre, i va afegir que la resposta de Rajoy i Fernández Díaz va ser negativa i va considerar «una imprudència» intervenir la Generalitat.

Això no va fer que Margallo canviés la seva opinió i l'exministre d'Exteriors manté que va ser «un error» no assumir la seva tesi. Tant és així que va dir que per al referèndum plantejat ara pel Govern català i en la situació actual ell proposaria «exactament el mateix» si fos ministre.

Ortega, inhabilitada precisament per la celebració del 9-N, va assegurar que hauria estat «una gran irresponsabilitat» haver aplicat l'article 155 de la Constitució, i va explicar que «una setmana abans» de la convocatòria del 9-N va viatjar a Madrid per reunir-se amb la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, amb la intenció de «buscar un acord» que fes possible la consulta, però que es va emportar un «no» per resposta.