Un advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va considerar ahir que Uber és una empresa de transport i no una plataforma digital, de manera que les autoritats nacionals poden exigir llicències i autoritzacions com les que necessiten els professionals del sector del taxi.

L'advocat general Maciej Szpunar del TJUE -l'opinió no és vinculant però sol inspirar el veredicte final del tribunal- considerava així que Uber no pot beneficiar-se del principi de lliure prestació de serveis que el Dret comunitari garanteix als serveis de l'anomenada societat de la informació.

El TJUE, màxima instància judicial europea, analitza el cas d'Uber sobre la base d'una qüestió prejudicial del jutjat mercantil 3 de Barcelona a propòsit d'una denúncia que va presentar l'associació catalana de taxistes Elite Taxi Barcelona contra aquesta plataforma nord-americana. El magistrat va demanar al tribunal europeu que establís si Uber, plataforma que posa en contacte viatgers amb conductors particulars a través d'una aplicació mòbil, proporcionava un servei de transport, com sostenia el sector del taxi, o si es dedicava exclusivament a una activitat d'intermediació electrònica. El lletrat considera Uber com «un servei mixt, una part del qual es presta per via electrònica i, per definició, l'altra no», va indicar la cort europea, amb seu a Luxemburg.

El portaveu de l'associació Élite Taxi, Alberto Álvarez, es va mostrar satisfet pel dictamen. «Aquesta decisió ens dóna aire fresc després que durant aquests últims mesos ens estan criminalitzant amb moltes coses que no són veritat», va assenyalar Álvarez.