Unes 60.000 persones podrien beneficiar-se de la nova Renda Garantida de Ciutadania (RGC), de 564 euros mensuals, que el Govern i la comissió promotora de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) van acordar ahir, i que es preveu implementar el setembre.

L'acord, rubricat ahir per la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i els representants de la comissió promotora, es portarà al Parlament les pròximes setmanes, on podria ser aprovat abans de dos mesos si els grups polítics ho faciliten. La renda, que suposarà una despesa d'entre 500 i 600 milions d'euros anuals, s'aplicarà en un període transitori de 3 anys, fins a arribar als 664 euros el 2020, el 100% de l'Índex de Suficiència de Catalu-nya (IRSC). Bassa va celebrar «el nou dret» que suposa l'RGC, «un dret que ve de la lluita de molta gent al carrer» i que es va aconseguir gràcies a «un acord de país» amb «responsabilitat i coherència». El representant de la comissió promotora de la ILP Diosdado Toledano va assegurar que és «el dret social més important dels últims temps a Catalunya» i va recordar que el moviment del 15-M va ser «on va començar tot» -precisament ahir es van complir sis anys de les primeres manifestacions a la plaça de Catalunya.

A partir de setembre, les persones que perceben la Renda Mínima d'Inserció (Pirmi) passaran a cobrar l'RGC, a més dels qui ho sol·licitin i compleixin els requisits: ser més gran de 23 anys, haver residit a Catalunya durant almenys dos anys, no tenir cap més patrimoni que la primera residència i haver esgotat tota prestació possible. L'acord estableix que les persones que percebin pensions inferiors a la RGC de dependència, beques de menjador i transport escolar, o ajudes per estudiar, entre d'altres, rebran el complement fins a arribar als 564 euros, igual que les famílies monoparentals que tinguin un sou inferior a l'RGC, que s'estima que són prop de 7.000. Les persones que percebin una renda per feina parcial inferior a l'RGC per ara no accediran a un complement que iguali la prestació, una de les demandes de les entitats que havien encallat la negociació, encara que l'acord preveu que la compatibilitat entre renda de treball i renda garantida «es generalitzi» en el futur.