La presidenta andalusa, Susana Díaz, va llançar ahir la seva aposta: si amb ella el PSOE no aconsegueix remuntar, marxarà, va prometre en el debat amb els altres candidats, Patxi López i Pedro Sánchez, que la va assetjar amb la idea que l'abstenció a Rajoy ha estat el «pitjor dels errors».

Una Díaz centrada a assestar cops contundents contra l'exsecretari general, «el teu problema no sóc jo, ets tu», li va arribar a dir, va acaparar l'ofensiva, mentre que ell va evitar més que ella el cos a cos. Mentrestant, López va reivindicar el seu espai discrepant amb tots dos, però amb contínues apel·lacions a la unitat enmig del «foc creuat».

Des del principi Susana Díaz, amb successives interrupcions a Sánchez, es va centrar a retreure-li les «batzegades» ideològiques, les seves derrotes electorals i el seu personalisme, i ell va replicar que «per cop de volant, el que es va donar l'1 d'octubre d'esquena als militants» i que «no es pot qüestionar diàriament el secretari general».

Sánchez, amb picades d'ullet constants als afiliats, va plantejar que en aquestes primàries el que es dilucida és «o curar o cronificar l'abstenció a Rajoy» i va prometre que, si guanya el 21 de maig, el primer que farà serà exigir la seva dimissió.

Díaz, que va defugir aprofundir en l'assumpte de l'abstenció, va dir que va ser una decisió «molt difícil» i «dolorosa», però que «l'arrel del problema són els 85 escons» en què va quedar el PSOE liderat per Sánchez després de les segones eleccions. En el seu afany per situar Díaz en una posició pactista amb el PP, Sánchez li va recordar que ella és la candidata favorita dels votants populars, mentre que a ell el prefereixen els electors socialistes, segons reflecteixen «aclaparadorament els estudis sociològics». Per il·lustrar la seva idea, va mostrar uns gràfics, alhora que defensava que «al PP cal parlar-li de front, no de costat i mai des de baix».

Després de retreure-li una vegada i una altra les seves derrotes electorals, Díaz li va replicar que no creu que al PP li convingui una candidata que el «guanya per deu punts a Andalusia» i que més aviat és a Podem a qui interessa que Sánchez sigui de nou secretari general. Entre les escasses al·lusions a la formació de Pablo Iglesias, Sánchez va defensar per a Espa-nya la «via portuguesa», davant de la «gran coalició» que va identificar amb Díaz, i va donar suport a aliances autonòmiques com la de Javier Lambán a Aragó i Ximo Puig a la Comunitat Valenciana, perquè l'altra opció -va advertir- és «unir-se a la dreta i llanguir, que és on ens han situat els responsables de l'abstenció».

Un altre dels moments més tensos es va produir a l'hora de parlar del model territorial i dels canvis d'opinió de l'exsecretari general sobre Catalunya com a nació, que van criticar els seus dos adversaris, fins al punt que López li va arribar a preguntar: «a veure, Pedro, tu saps el que és nació?». Díaz es va acarnissar en aquest punt, acusant Sánchez de tenir «una visió per a cada dia de la setmana i fins i tot dinou, una per a cada comunitat i ciutat autònoma».

Al contraatac, Sánchez va al·legar que ell defensa l'«Espanya nació de nacions que defensaven Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero», en què cal «reforçar i reconèixer una pluralitat més gran».

Davant el PSOE de «rumb cert» que va oferir Díaz i el que Sánchez vol «resituar a l'esquerra», Patxi López va incidir que la seva candidatura representa un «projecte d'esquerra, sense complexos davant la dreta i, sobretot, d'unitat».

Va coincidir amb Sánchez que l'abstenció va ser un error, i aquest va replicar que, si pensa així, podria haver renunciat ell també al seu escó. «Per coherència i credibilitat, jo avui estic a l'atur», va recalcar.

En el bloc sobre model de partit, l'exsecretari general va dir que ell «compartirà el poder amb la militància», mentre que Díaz va parlar de «reforçar la participació» i López va advocar per «implicar» els militants «en les decisions».

Després del debat, l'equip de Susana Díaz es va mostrar eufòric amb el paper de la presidenta andalusa perquè creuen que va aconseguir posar l'exsecretari general «contra les cordes», mentre que en la candidatura d'aquest sostenen que la seva «supèrbia ha sortit a la llum». Fonts pròximes a l'exsecretari general van reconèixer que no esperaven una Díaz «tan agressiva», però van sostenir que «s'ha equivocat» amb aquesta estratègia i que va ser ella qui «ha perdut el debat».

L'equip de Sánchez es va queixar a més de la «pinça» que, al seu parer, van fer Díaz i Patxi López contra l'exlíder del PSOE, mentre que des de la candidatura de Díaz es van mostrar «molt satisfets» perquè «entre els dos (ella i López) han tret Pedro del debat».