El PDeCAT i ERC van discrepar ahir sobre el paper que ha de jugar la Generalitat davant les peticions perquè el Consorci del Palau de la Música exerceixi l'acusació contra l'antiga Convergència, un pols que pot reproduir-se a la reunió d'avui del Govern català.

La Generalitat va fer valer divendres passat la seva majoria al Comitè Executiu del Consorci del Palau de la Música per evitar que els advocats de l'acusació canviessin el criteri i acusessin directament CDC d'haver cobrat 6,6 milions d'euros en comissions de Ferrovial a canvi d'adjudicacions d'obra pública.

Els tres vots en contra del President català, Carles Puigdemont, el conseller de Cultura, Santi Vila, i el secretari general de Cultura, Pau Villòria, units a l'absència dels dos representants del ministeri de Cultura, van pesar més que els dos vots de l'Ajuntament de Barcelona, que promou un canvi en la línia de l'acusació del Palau.

El tinent d'alcalde de Transparència de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, va demanar a l'Estat i a la Generalitat que variïn la seva posició: «queden dos dies abans que s'acabi el tràmit de les conclusions definitives, per tant hi estem a temps», va declarar.

No obstant això, Vila va atribuir als serveis jurídics de la Generalitat i no a una decisió política el vot en contra dels representants del Govern.

«En aquests moments defensem esperar que hi hagi una sentència ferma, prevista previsiblement en poques setmanes, i seguir actuant en conseqüència per erradicar aquestes males pràctiques», va afegir.

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va descartar que la Generalitat hagi d'acusar CDC en el judici, atès que «és el cas Palau, no el cas Convergència», i va indicar que cal esperar que hi hagi una «sentència ferma. En el judici sobre el Palau estan acusats Millet i Montull per fets molt greus, però és el cas Palau, no és el cas Convergència, ho dic pels que volen barrejar pomes amb peres», va assenyalar Pascal, coordinadora del partit hereu de CDC, l'extresorer del qual, Daniel Osàcar, també està acusat.

No és aquest el criteri d'ERC, que ahir va rebutjar la posició de la Generalitat de no demanar que s'acusi CDC de cobrar comissions de Ferrovial en el cas Palau.

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va negar que hagi estat una decisió del Govern perquè si fos així, va matisar, el seu partit en tindria constància i aquest «no és el cas: a nosaltres no ens consta que s'hagi tractat», va assegurar.

El portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, va titllar d'«absoluta vergonya» el vot del Govern en contra que el Consorci del Palau de la Música exerceixi l'acusació contra CDC i va lamentar l'absència del govern central a la reunió en la qual es va prendre aquesta decisió.

El secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, va qualificar d'«injustificada, incomprensible i preocupant» l'actitud de la Generalitat i va demanar una explicació per l'«absència de representants de l'Estat» en l'esmentada reunió.