Benito FD, un veí de Ribadavia de 58 anys, sense antecedents, nega haver acabat amb la vida de 5 cadells de gat, ofegant-los en una galleda, la tarda del 9 de juliol de 2015. En cap moment es va confessar culpable, ni després de ser denunciat ni en la fase d'instrucció ni tampoc ahir en el judici, que es va celebrar al Penal 2 de Orense. Però en ser identificat pels guàrdies civils, un cop que van trobar la galleda amb els cadàvers en els baixos limítrofs a la seva botiga, l'home li va dir: "Això és el que s'ha fet tota la vida", va manifestar un agent en qualitat de testimoni. La defensa el fa servir com argument que aquesta idea, encara arrelada "en el medi rural", deixa la porta oberta a que qualsevol altra persona de la zona ho hagués fet.

"Només puc dir que jo no vaig ser, perquè estava a la meva botiga. Els gats no eren meus", va repetir l'encausat exercint el seu dret a la última paraula. La causa es va obrir contra ell per un delicte de maltractament animal perquè una veïna va trucar a la Guàrdia Civil. Treballava com interna en una casa propera a la de l'acusat i en diverses ocasions havia donat de menjar a una gata embarassada. El dia dels fets la va veure prima, pel que va suposar que l'animal havia donat a llum.

Ahir a la sala de judicis, la testimoni no va ser tan categòrica com després de la trucada als guàrdies. Els agents la van trobar "nerviosa i plorant. Gairebé no podia parlar", va relatar l'agent que ahir va declarar. La dona no va arribar a veure directament l'acusat ofegant els gats, però sí com portava una galleda i una mànega. A més va escoltar miols i xipollejos.

Els cinc gatets morts van aparèixer en una galleda de plàstic, en una cantonada d'un magatzem de la seva propietat, entre diverses caixes, perquè l'afany era "ocultar-los", segons la fiscal. L'encausat addueix que una altra persona els va matar i els va ficar allà, perquè la porta dels baixos estava oberta. "No sé qui va ser, jo no. Va poder entrar qualsevol", va dir ahir durant l'interrogatori.

La fiscal va mantenir la seva petició de condemna al final del judici, ja que veu acreditat que l'autor del delicte de maltractament animal continuat va ser Benito F. D. Va qualificar com "especialment cruel" que acabés presumptament amb els cadells quan és venedor de pinsos i pollastres. El ministeri públic demana una pena de 14 mesos de presó però també una inhabilitació de 3 anys per poder exercir qualsevol activitat relacionada amb el comerç d'animals, així com la pròpia tinença

La defensa esgrimeix que no hi ha proves que ell ofegués als gats i va demanar al jutge que no condemnés a Benito F. D. "per mentalitzar a altres persones", al tractar-se d'una "pràctica habitual en el medi rural"