La Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) considera acreditat que el PP de Madrid va finançar il·legalment les campa-nyes del 2007, el 2008 i el 2011 i vincula amb aquestes pràctiques, entre d'altres, l'actual presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, i el seu predecessor, Ignacio González. Aquestes conclusions es recullen en dos informes aportats al sumari de Púnica que investiga el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco, referents a aquest possible finançament il·legal i a les relacions de l'Assemblea de Madrid i el grup Cantoblanco, presidit per Arturo Fernández. En tot cas, el jutge no té intenció de procedir contra Cifuentes perquè no ha trobat proves de la seva participació en el finançament il·legal.

En aquests informes, que són al sumari, la UCO sosté que «importants despeses electorals» de les campanyes del 2007 i el 2008 i «indiciàriament» de les del 2011 es van pagar mitjançant «subvencions públiques» de la Comunitat de Madrid a través de la Fundació Fundescam. El jutge Velasco assenyala com a responsables l'exconseller de Presidència i exsecretari general del PP de Madrid Francisco Granados; l'extresorer del partit Beltrán Gutiérrez; i l'exconseller de Transports Ignacio Echevarría, tots ells patrons de Fundescam.

Però també fa referència a altres càrrecs públics vinculats al patronat de Fundescam, que haurien participat en contractes amb «múltiples irregularitats penalment rellevants» dels quals s'haurien beneficiat empresaris com González, que el 2007 va ingressar 160.000 euros en els comptes de Fundescam. En l'informe, la UCO fa referència en concret a Cifuentes, a qui considera possible responsable de delictes de suborn i de prevaricació i sobre qui fa un informe específic.

Argumenta que Cifuentes va ser al mateix temps patrona de Fundescam, dirigent del PP de Madrid i dels seus comitès de campanya i membre del comitè d'experts que va efectuar les valoracions de les ofertes de les empreses licitadores dels contractes de cafeteria, cuines i menjadors de l'Assemblea de Madrid els anys 2009 i 2011, que va aconseguir l'empresa Grup Cantoblanco, assumpte en el qual va ser presidenta de la mesa de contractació en aquestes licitacions.

Una actuació «contrària a la legalitat i que vulnera la imparcialitat que ha de presidir l'actuació de la presidenta de la mesa de contractació», segons el parer de la UCO. La Guàrdia Civil recorda que Cifuentes pertanyia al Patronat de Fundescam quan es van efectuar les aportacions de 160.000 euros de l'empresari i que van ser destinades a sufragar despeses de campanya, quan ella pertanyia al comitè regional de campanya del PP.

Per part seva, la presidenta de la Comunitat de Madrid va assegurar que no permetrà que ningú posi en qüestió la seva honorabilitat i que l'informe de la Guàrdia Civil que li atribueix indicis de suborn i malversació no té «cap valor jurídic».

Paral·lelament, el viceconseller de Medi Ambient de la Comunitat de Madrid, Miguel Ángel Ruiz, citat com a investigat pel jutge Velasco, va dimitir. Velasco va ordenar set escorcolls, entre els quals el del despatx de Ruiz, per la seva activitat quan era a Arpegio, empresa pública la seu de la qual també va ser escorcollada.

Col·laboració amb Colòmbia

Per altra banda, el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, va anunciar que sol·licitarà al jutge Velasco investigar conjuntament amb Colòmbia la presumpta cor-rupció del Canal de Isabel II a Llatinoamèrica.