El tercer fill de l'expresident Jordi Pujol, Josep Pujol Ferrusola, ha explicat que la seva mare, Marta Ferrusola, va destruir fa anys una part de la carta de l'avi Florenci sobre la suposada herència que els va deixar perquè volia ocultar el rastre dels diners: "L'objectiu era mantenir-ho opac perquè no podíem explicar que els fills del president de la Generalitat teníem diners a Andorra".

"Falten les quartilles del mig perquè la nostra mare les va destruir perquè no volia que hi hagués cap traçabilitat d'aquest tema", ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio aquest divendres recollida per Europa Press, i ha insistit que la fortuna que tenia la família a l'estranger procedia d'aquest suposat llegat.

Josep Pujol ha dit que l'expresident "ja era un home molt ric" quan va entrar en política i el 1979 va ser una de les tres persones que va presentar una declaració de la renda més alta a tot Catalunya, però en arribar a la Generalitat i rebre la suposada herència a Andorra va preferir ocultar-la perquè explicar-ho volia dir haver de dimitir.

No obstant això, ha valorat que vist el llegat polític del seu pare, va actuar bé: "Entre 23 anys d'un president de la Generalitat 'first class', de primera divisió, com el que hem tingut, amb el gran o petit detall que resulta que ha hagut de mantenir oculta una herència de l'avi, o haver renunciat a aquest president, jo em quedo amb la primera opció".

Preguntat per la suposada nota escrita per Ferrusola en la qual es presentava com a 'mare superiora', ha dit que encara que la lletra és molt semblant a la de la seva mare, ella no reconeix la carta com a autèntica i és "en part falsa" perquè aquest tipus de notes se signen amb el número de compte i aquesta no el duu, sinó que està signada com a 'Marta'.

Tot i així, ha admès que utilitzaven les metàfores de 'mare superiora' i 'mosén' perquè Jordi Pujol Ferrusola deia que el gestor que els portava els comptes tenia la cara, els gestos i la manera de parlar d'un 'mosén': "Des d'aquí es va anar creant la broma. Un era el mosén, un altre l'escolà i l'altra la mare superiora", ha dit, a la qual cosa ha afegit que en els comptes a l'estranger és habitual fer sevrir codis.

Comptes a Andorra

Josep Pujol ha explicat que l'herència finalment es va repartir entre els germans quan tots van arribar a la majoria d'edat en els anys 90 i es van obrir comptes al banc andorrà Andbank, però els diners es van passar el 2010 d'aquesta entitat a BPA perquè el primer banc preferia no tenir-los com a clients.

Sobre la quantitat de diners que tenien a l'estranger, ha detallat: "La nostra mare, Pere, Mireia i Oleguer van regularitzar tot el que tenien fora, que eren 4,3 milions d'euros. Oriol no va regularitzar res perquè no tenia res. Jordi no va regularitzar res perquè el que devia era superior al que tenia. I jo vaig regularitzar 2,5 millons amb l'amnistia fiscal de Montoro".

Ha afirmat que no podia regularitzar-ho mentre el seu pare presidia la Generalitat per no afectar la seva carerra, i ha assegurat que Pujol mai no va tenir diners a l'estranger: "Al meu pare els diners no li han interessat mai".

De l'expresident n'ha dit que està "una mica desorientat, desbordat per la situació i per aquest odi que es destil·la cap a ell", i tant ell com la seva mare Marta estan febles i han patit un escarni públic quan l'únic pecat de Pujol pare ha estat la manca de control sobre el suposat llegat, ha opinat.

Qüestionat pel seu germà Jordi Pujol Ferrusola, actualment a la presó de Soto del Real, ha declarat: "No sé realment què ha fet Jordi. Els seus negocis no els conec. No puc [posar-hi la mà al foc], òbviament".