El Parlament va aprovar ahir, amb el suport de Junts pel Sí (JxS) i Catalunya Sí que es Pot, una moció que insta el Govern a posar en marxa les «iniciatives oportunes» per disposar de l'«assessorament, reconeixement i aval» de la Comissió de Venècia a la convocatòria d'un referèndum.

La moció, presentada per Catalunya Sí que es Pot i acordada amb JxS -la CUP es va abstenir-, crida a buscar el reconeixement internacional al referèndum i interpel·lar la Comissió de Venècia sobre les condicions que hauria de complir la cita, d'acord amb el codi de bones pràctiques d'aquest organisme del Consell d'Europa.

Així, el Parlament insta el Govern a sol·licitar a la Comissió de Venècia que concreti quines condicions ha de reunir la pregunta del referèndum, quins són els criteris perquè tingui validesa, quines són les condicions que ha de seguir la campanya, quines característiques ha de complir el cens electoral i quins són els requisits d'imparcialitat i independència que ha de tenir l'òrgan que l'organitza, entre d'altres qüestions.

Malgrat que la moció representa un punt de trobada entre JxS i els comuns, en realitat subjau una discrepància sobre si és imprescindible disposar del vistiplau de la Comissió de Venècia abans de procedir a convocar el referèndum previst pel Govern.

Durant la seva defensa de la moció, el portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, va remarcar que l'objectiu d'aquesta iniciativa és buscar el «reconeixement previ» de la Comissió de Venècia.

En canvi, per part de JxS, s'argumenta que, si aquest aval no arriba dins dels terminis previstos pel Govern català per a la celebració del referèndum, la convocatòria de la consulta no ha de quedar bloquejada.

La moció, en aquest sentit, es limita a recordar que el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució en el Debat de Política General del 2016 que instava a celebrar un referèndum que busqués «el reconeixement previ de la Unió Europea i de la comunitat internacional», aprovada amb els vots de Catalunya Sí que es Pot i JxS.

Encara que la CUP va defensar algun punt de la moció més genèric, es va abstenir en l'apartat referent a la Comissió de Venècia perquè, segons el diputat Benet Salellas, el reconeixement internacional «no pot ser ni un requisit ni una obligació».

A més dels requisits citats anteriorment, la moció aprovada pel Parlament insta també el Govern català a recollir informació sobre el «termini previ mínim» entre l'aprovació de la normativa reguladora del referèndum, és a dir, la futura llei de transitorietat jurídica, i la data de celebració del referèndum, així com la naturalesa i la tipologia d'aquesta norma que ha de proporcionar-li «cobertura legal».

D'altra banda, la resta de grups parlamentaris que s'oposen a la independència -Ciutadans, PSC i PP- hi van votar en contra.