El president del Brasil, Michel Témer, i l'excandidat presidencial Aeci Neves van actuar conjuntament per impedir l'avanç d'investigacions de corrupció, va assenyalar el fiscal general de la República, Rodrigo Janot, en un document fet públic ahir.

Segons Janot, Neves, «en articulació, entre d'altres, amb el president Témer», va intentar obstaculitzar l'operació Renta Jato, sobre la trama corrupta a l'estatal Petrobras, a través de «mesures legislatives» i «el control del nomenament de comissaris de policia» que conduïen les investigacions.

«D'aquesta manera, es veu també la possible pràctica del delicte d'obstrucció a la Justícia», destaca el fiscal Janot, citat en un document en el qual el magistrat del Suprem, Edson Fachin, va autoritzar dijous l'obertura d'una investigació contra Témer.

El president, de 76 anys, es va veure esquitxat directament per la confessió efectuada davant la justícia per un dels amos del gegant carni JBS, que va col·locar el president brasiler al centre d'un escàndol de corrupció. L'empresari va confessar que JBS paga suborns a Témer des del 2010, segons documents difosos per la Cort Suprema, i va gravar una conversa feta pública aquesta setmana que compromet directament el cap d'Estat.

Segons la Fiscalia, l'enregistrament demostra que Témer va donar «aval» a l'empresari Joesley Batista per comprar el silenci d'Eduardo Cunha, expresident de la Cambra dels Diputats i a la presó per corrupció. El mandatari, al poder de manera efectiva des de la destitució de Dilma Rousseff l'agost passat, va negar qualsevol tipus d'acte il·lícit, i dijous es va dirigir a la nació per afirmar que no renunciarà al seu càrrec, malgrat les pressions de l'oposició i d'alguns sectors de la seva base.

No obstant això, Témer podria ser desallotjat del poder si s'instaura un procés penal en contra seu, la qual cosa hauria de ser avalada pel Parlament.