El govern central va convidar ahir el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, a debatre i dialogar la seva proposta de referèndum sobre la independència a les Corts Generals, en concret, al Congrés, perquè és el lloc «adequat» per debatre aquest tipus d'assumptes. La vicepresidenta i ministra per a l'Administració Ter-ritorial, Soraya Sáenz de Santamaría, va fer aquest oferiment davant els actes que Puigdemont tenia previst celebrar ahir a Barcelona i dilluns que ve a Madrid, a les dependències de l'ajuntament, per explicar els seus plans.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría va considerar que aquestes explicacions ha de donar-les el President a les Corts perquè hi hagi un diàleg i un debat, ja que aquest és «el curs democràtic».

Segons la vicepresidenta, ja hi ha «precedents» d'un debat d'aquest tipus al Congrés, en al·lusió al que el 2005 va portar a la Cambra el llavors lehendakari, Juan José Ibarretxe. Per això, va recalcar, el govern considera que són les Corts Generals «el lloc adequat perquè el senyor Puigdemont presenti les seves demandes».

«Convidem el President Puigdemont a dialogar i a debatre democràticament la seva proposta pels cursos legalment previstos», va precisar abans d'assenyalar que tindrà la col·laboració de l'Executiu de Mariano Rajoy perquè es faci amb la més gran celeritat possible. Sáenz de Santamaría va recordar que el govern no pot negociar un referèndum d'autodeterminació perquè la Constitució no ho permet, i va indicar que el que sí que permet l'ordenament és que es pugui parlar de tot «davant els legítims representants dels espanyols», sempre que sigui pels cursos previstos.

«Les regles democràtiques»

«La pregunta és si el senyor Puigdemont està disposat, seguint les regles democràtiques, a plantejar les seves propostes davant les Corts Generals», es va qüestionar la vicepresidenta, i va reiterar la seva invitació: «el senyor Puigdemont ha d'anar a les Corts a plantejar les seves propostes en el marc de les regles de la nostra democràcia».

Va posar èmfasi que Puigdemont pot promoure un canvi de l'ordenament per incloure propostes com el referèndum d'autodeterminació, però va deixar clar que això ha de fer-se a través de les pertinents modificacions legals aprovades al parlament.

Va confirmar igualment que cap membre del govern assistirà a la conferència que dilluns que ve oferiran Puigdemont i el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, en un espai llogat per l'Ajuntament de Madrid.

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar ahir que traslladarà primer al govern central una proposta de negociació del referèndum, i va acceptar que, en cas d'arribar a un pacte, els dos governs el sotmetin a la votació del Congrés dels Diputats i del Parlament.

Puigdemont va comparèixer acompanyat del vicepresident català, Oriol Junqueras, abans d'un acte al Palau de Congressos de Barcelona per valorar la invitació de la vicepresidenta del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, perquè el Govern català porti la seva proposta de referèndum a les Corts Generals.

El President de la Generalitat creu, en tot cas, que amb aquestes paraules de la vicepresidenta, el govern «reconeix la possibilitat d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya». En aquest sentit, Puigdemont va considerar que existeix «un canvi de to i terminologia» en les paraules de la vicepresidenta en convidar la Generalitat a acudir al Congrés dels Diputats, encara que el govern no estigui obert a negociar el referèndum.

En una breu compareixença sense preguntes, el President català va indicar encara que, com ja estava previst, el Govern traslladarà una proposta a l'Executiu de Mariano Rajoy per «fer efectiu el referèndum d'autodeterminació acordat».