Un home d'Oviedo de 77 anys va morir d'una metàstasi produïda per un càncer de ronyó que no se li va diagnosticar a l'Hospital Universtari Central d'Astúries tot i que va acudir tres vegades per urgències. La primera d'elles, al juny de 2015, se li va diagnosticar una dorsàlgia-lumbàlgia; en la segona, lumbàlgia, i en la tercera, que els "terribles dolors" que patia eren per restrenyiment.

La família ha denunciat al Servei Públic de Salut del Principat, Sespa, perquè "no se li va oferir al pacient l'atenció adequada. L'obligació dels professionals es concreta en la deguda assistència sanitària, i s'exigeix ??l'aplicació de les tècniques sanitàries en funció del coneixement de la ciència i la pràctica mèdiques ", va indicar l'advocat Dofí Velasco.

El pacient havia estat diagnosticat ja l'any 1999 de patir un quist en el ronyó dret, de manera que durant quatre anys se li van fer ecografies per controlar l'evolució. Però no se li van realitzar proves concloents, que segons els metges, hauria d'haver estat un TAC amb contrast iodat en ser la més eficient. Tampoc se li va fer cap de les tres vegades que va acudir a urgències a l'HUCA tot i els antecedents i la simptomatologia de l'home.

L'última visita a urgències de l'HUCA va ser el 28 de juny de 2015, sense que donessin solució als dolors "insuportables" que patia. Així que el malalt va decidir acudir a un centre privat, on, davant els símptomes que presentava i el seu historial, li van fer un TAC, que va donar com a resultat un diagnòstic cancerigen fatal. La visita al centre privat es va produir al juliol de 2015 i el pacient va morir tres mesos després, a l'octubre.

El lletrat Delfín Velasco ha afirmat que "està acreditada la demora injustificada en el diagnòstic de la malaltia, amb independència del resultat final ni de quan es va produir". Però a més, va afegir, hi ha un informe del responsable d'urgències de l'HUCA en què admet que "la persistència de les visites al nostre servei durant el mes de juny (de 2015 i el 2016) podria haver-nos fet sospitar i programar estudis amb caràcter preferent per descartar processos greus com a origen de la simptomatologia". És més, ha postil·lat l'advocat, "ni tan sols se li va indicar la realització d'un estudi ambulatori".