La Generalitat haurà de tornar un mínim de 9.800 milions d'euros del FLA i tornarà a emetre deute

Segons el departament d'Economia l'import de les amortitzacions rebudes és d'uns 9.000 milions

22.05.2017 | 00:32

La Generalitat haurà de tornar entre aquest any i el que ve un total de 9.447 milions d'euros pels préstecs que ha anat sol·licitant a l'Estat des del 2012, quan va iniciar la seva adhesió al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i a altres mecanismes extraordinaris de provisió de liquiditat a les comunitats.

Segons el departament d'Economia de la Generalitat, aquest és l'import total de les amortitzacions d'aquests préstecs, bona part dels quals lligats al FLA, cor-responents al 2017 i 2018.En concret, la Generalitat haurà de retornar 3.992,9 milions el 2017 i 5.454 milions l'any que ve. L'any 2012, poc després de sol·licitar el rescat per a la banca espanyola a la UE, l'Estat va crear l'anomenat Fons de Liquiditat Autonòmic.

Amb la prima de risc disparada, les comunitats van veure tancat el seu accés als mercats, i el llavors conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, va reclamar amb insistència la creació d'uns «hispabonus», una espècie d'emissions conjuntes de deute de l'Estat i les comunitats amb la garantia del tresor públic.

Finalment, el Govern va optar per crear el FLA, un mecanisme de provisió de liquiditat a les comunitats gestionat per l'Institut de Crèdit Oficial i que consistia en què l'Estat s'endeutava en lloc de les comunitats i després prestava aquests diners a les comunitats.

Així doncs, les comunitats adherides al FLA van signar l'exercici després d'exercir préstecs a deu anys amb l'Estat per cobrir el dèficit generat durant els anys de la crisi i per poder atendre així els serveis socials bàsics.

Aquests préstecs es van concedir amb els dos primers anys de carència, però passat aquest període les comunitats havien de començar a amortitzar capital.

La recuperació econòmica ha fet augmentar la recaptació fiscal els últims anys i les comunitats han pogut reduir de mica en mica els seus nivells de dèficit, però de moment segueixen depenent del FLA, encara que Catalunya podria tornar a emetre deute. Tot això ha fet que part dels diners que es reclama al FLA estiguin ja utilitzant-se per retornar els recursos sol·licitats en anys anteriors.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Eleccions a Catalunya

Eleccions a Catalunya 2017

Tota la informació sobre els comicis d'on sortirà el nou Parlament de Catalunya. 

 

Arreu

El Constitucional nega al govern Rajoy la representació de la Generalitat en un recurs

El Constitucional nega al govern Rajoy la representació de la Generalitat en un recurs

Com que l'executiu central ostenta ara les funcions del català, no tindria sentit que al·legués...

Omella nega que en el seu intent de mediació es parlés de violència d'Estat

Omella nega que en el seu intent de mediació es parlés de violència d'Estat

El cardenal de Barcelona desmenteix que n'advertís al govern català

Camil Ros (UGT): El 21-D serà un simulacre de referèndum

Camil Ros (UGT): El 21-D serà un simulacre de referèndum

El secretari general d'UGT crida a la participació i exigeix als partits que defineixen la seva...

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema