La Generalitat haurà de tornar entre aquest any i el que ve un total de 9.447 milions d'euros pels préstecs que ha anat sol·licitant a l'Estat des del 2012, quan va iniciar la seva adhesió al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i a altres mecanismes extraordinaris de provisió de liquiditat a les comunitats.

Segons el departament d'Economia de la Generalitat, aquest és l'import total de les amortitzacions d'aquests préstecs, bona part dels quals lligats al FLA, cor-responents al 2017 i 2018.En concret, la Generalitat haurà de retornar 3.992,9 milions el 2017 i 5.454 milions l'any que ve. L'any 2012, poc després de sol·licitar el rescat per a la banca espanyola a la UE, l'Estat va crear l'anomenat Fons de Liquiditat Autonòmic.

Amb la prima de risc disparada, les comunitats van veure tancat el seu accés als mercats, i el llavors conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, va reclamar amb insistència la creació d'uns «hispabonus», una espècie d'emissions conjuntes de deute de l'Estat i les comunitats amb la garantia del tresor públic.

Finalment, el Govern va optar per crear el FLA, un mecanisme de provisió de liquiditat a les comunitats gestionat per l'Institut de Crèdit Oficial i que consistia en què l'Estat s'endeutava en lloc de les comunitats i després prestava aquests diners a les comunitats.

Així doncs, les comunitats adherides al FLA van signar l'exercici després d'exercir préstecs a deu anys amb l'Estat per cobrir el dèficit generat durant els anys de la crisi i per poder atendre així els serveis socials bàsics.

Aquests préstecs es van concedir amb els dos primers anys de carència, però passat aquest període les comunitats havien de començar a amortitzar capital.

La recuperació econòmica ha fet augmentar la recaptació fiscal els últims anys i les comunitats han pogut reduir de mica en mica els seus nivells de dèficit, però de moment segueixen depenent del FLA, encara que Catalunya podria tornar a emetre deute. Tot això ha fet que part dels diners que es reclama al FLA estiguin ja utilitzant-se per retornar els recursos sol·licitats en anys anteriors.