Pedro Sánchez, després de la seva tempestuosa sortida de la Secretaria General del PSOE, tornarà a liderar aquest partit, en vèncer ahir a les primàries davant la presidenta andalusa, Susana Díaz, i l'exlehendakari basc, Patxi López. Sánchez, que ja va sorprendre aconseguint pocs avals menys que Díaz, va treure un avantatge a la presidenta andalusa que pocs preveien, més de deu punts, en aconseguir el 50,20 per cent dels vots, mentre que Díaz va obtenir el 39,95 per cent i López va confirmar la seva condició d'outsider en quedar en només el 9,85 per cent.

Sánchez va guanyar les Primàries del PSOE a totes les comunitats autònomes excepte a Andalusia i l'Aragó, on es va imposar Díaz, i al País Basc, on va resultar més votat Patxi López. La presidenta de la Junta d'Andalusia va aconseguir el 64,91 per cent dels vots de la seva comunitat, seguida per Pedro Sánchez, amb el 30.06%; i també va vèncer a Aragó, amb el 45,77%, on Sánchez va obtenir el 43,62 per cent dels vots.

El candidat madrileny va guanyar a la resta d'autonomies, en dues amb molta claredat: a Balears va aconseguir el 71,75% dels vots i a Catalunya, el 82,46%. Va vèncer també a Astúries (51,63%), Canàries (54,08%), Cantàbria (69,83%), Castella-la Manxa (48,18%); Castella i Lleó (51,8%); Extremadura (48,89%); Galícia (69,43%), la Rioja (60,87%); Madrid (47,74%), Melilla (64,63%), Múrcia (48,78%), Navarra (68,67%), Comunitat Valenciana (64,10%); i Ceuta (64,86%). Patxi López va guanyar per la seva part a la seva comunitat autònoma, el País Basc, on va aconseguir el 52,27 per cent dels vots ,seguit per Pedro Sánchez, amb el 39,28 per cent, i de Díaz, amb el 7,45%.

En les seves primeres declaracions com a nou secretari general, Pedro Sánchez va afirmar que «qui ha guanyat» no havia estat ell, sinó el PSOE i que «quan guanya el PSOE guanya Espanya». Aclamat per uns 200 militants a la sala d'actes de Ferraz al crit de «sí és sí», Sánchez va comparèixer acompanyat per membres del seu equip i diputats i els va donar les «gràcies de cor» per la seva «il·lusió i exemple». «Som l'avantguarda del sistema democràtic i polític a Espanya», els va dir.

El vencedor de les primàries socialistes va assegurar que amb la seva elecció com a secretari general «avui comença tot» i, des de la unitat, faran «tot el possible» per canviar el rumb del país. «Avui comença tot. Avui no s'acaba res», va destacar Sánchez en una compareixença a Ferraz en què va garantit que treballarà per aconseguir un «nou PSOE» per tal de canviar Espanya.

La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, va prometre «fer equip» i posar-se a disposició del PSOE «en tot allò que el partit necessiti» després de la victòria de Pedro Sánchez, a qui no va fer referència en la seva primera compareixença davant els mitjans.

«Tots els companys que representem aquest projecte col·lectiu farem equip i ens posarem a disposició del que el partit necessiti de nosaltres, farem tot allò que el PSOE requereixi», va assegurar.

Va ser una compareixença sense preguntes dels mitjans a la seu de Ferraz, amb un aspecte molt seriós, acompanyada per una vintena de membres de la seva candidatura. Tota al·lusió a Sánchez es va quedar en l'afirmació que havia traslladat l'enhorabona «al secretari general electe» i en el fet de destacar «el desig, l'entrega i el compromís» perquè el PSOE torni a ser alternativa de Govern amb un projecte autònom, sòlid i coherent .

Díaz va voler agrair el suport que ha rebut en aquestes primàries i la participació «massiva» de la militància, que va definir com un símptoma de democràcia i transparència, de les que el PSOE -va afegir- «està a l'avantguarda».

Finalment, López va desitjar «tota la sort» al secretari general electe i va dir que «demà tots junts hem de treballar amb ell al capdavant per recuperar el PSOE». L'exlehendakari va donar per «acabat el procés intern» del seu partit i va defensar que ara «els ciutadans estan esperant fora» els socialistes perquè aconsegueixin fer del partit la «referència de l'esquerra». Així mateix, el candidat basc va celebrar el fet d'haver aconseguit més vots que avals, circumstàmncia que li ha produït una «satisfacció particular» i que era una variació que esperava per a la jornada d'ahir.

Del nou líder socialista va destacar que serà el de «tots i totes», i li va desitjar que obtingui «tota classe d'encerts perquè tots junts» han de començar a «treballar per recuperar el millor PSOE». López es va enrecordar del seu equip i a ells i elles va donar les gràcies per haver defensat des del primer moment «la concòrdia».