Els suïssos van aprovar ahir en referèndum, amb el 58,2% dels vots, l'Estratègia 2050, que busca reduir el consum d'energia, augmentar l'eficiència energètica, promoure les energies renovables i prohibir la construcció de noves centrals nuclears. Només quatre cantons, Argovia, Glarus, Obwalden i Schwyz, van rebutjar la nova llei, en la qual el Govern suís va començar a treballar després de l'accident nuclear de Fukushima (Japó), el 2011, per deixar enrere l'era atòmica i establir les bases per a un ambiciós projecte de transformació energètica a Europa. Suïssa té actualment cinc centrals nuclears, que seran desactivades un cop completa la seva vida útil, d'aquí a 20 o 30 anys.

Un terç de l'energia que produeix Suïssa és d'origen nuclear, el 60% prové de centrals hidroelèctriques i la resta procedeix de centrals termoelèctriques i de diverses fonts d'energies renovables.

Atès que amb la nova llei Suïssa ja no podrà comptar en el futur amb un terç de l'energia que produeix, l'Estratègia 2050 estableix una reducció del consum d'energia i electricitat.

De mitjana, cada persona ha de disminuir el consum energètic el 16% fins al 2020 i el 43% fins al 2035 en comparació de l'any 2000, i el d'electricitat el 3% i el 13%, respectivament.

Per compensar aquesta reducció, Suïssa pretén augmentar la producció d'energia a través de recursos renovables com l'energia solar, l'eòlica, la biomassa, el biogàs i la geotèrmica. Per poder finançar aquest impuls a les energies renovables, les llars i les empreses hauran de pagar més per l'electricitat. Això vol dir que la factura d'electricitat d'una família de quatre persones i amb un consum mitjà s'encarirà 40 francs (uns 37 euros).