La Comissió Europea (CE) va mostrar la seva preocupació per l'alta temporalitat en el mercat laboral a Espanya i la insuficiència de les mesures per combatre la corrupció política, en el seu informe sobre les recomanacions econòmiques per països amb vista als pròxims mesos, publicat ahir.

La CE assenyala que, malgrat el «progrés» en la lluita contra la cor-rupció amb lleis per assegurar més transparència i d'investigacions sobre casos d'aquest tipus a escala local i regional, no es van desenvolupar «estratègies preventives a mesura per mitigar els riscos de corrupció». Tampoc hi ha una estratègia preventiva compartida en els diferents nivells governamentals, afegeix. Una altra deficiència, afegeix l'informe, és la manca de legislació per protegir els «informants» sobre casos de corrupció, així com el grau d'independència de l'Oficina de Conflictes d'Interès i la manca de regulació dels grups de pressió.

Brussel·les adverteix així mateix sobre el «perllongat procediment judicial per als casos de corrupció» i indica que la reforma de la Llei d'enjudiciament criminal el 2015 per limitar els terminis d'instrucció «podria traduir-se en impunitat en els casos complexos de corrupció», per als quals els límits temporals podrien no ser suficients.

D'altra banda, Brussel·les va recordar que tot i la creació d'ocupació a Espanya en els últims anys i la caiguda de l'atur, que se situa en el 18,2%, «segueix entre els més alts de la UE», en particular entre els joves i les persones menys qualificades. També va assenyalar que Espanya té una de les taxes més altes de temporalitat de la Unió i que, en comparació d'altres països europeus, hi ha poca transició de contractes temporals a indefinits i ha «alguns elements del mercat laboral espanyol que podrien dissuadir de fer contractes indefinits». En particular, l'informe es refereix a la incertesa en cas de disputa legal després d'un acomiadament o a les «comparativament elevades indemnitzacions als treballadors amb contractes indefinits».

Tot i que el govern va establir un grup de treball sobre la qualitat de l'ocupació, Espanya «encara no ha desenvolupat un pla integral per combatre la segmentació en el mercat laboral», afegeix la CE, que recomana al país més coordinació entre els serveis d'ocupació, els serveis socials i les empreses i mesures per promoure la contractació indefinida.

D'altra banda, Brussel·les crida l'atenció a Espanya pels escassos ingressos per IVA, tot i tenir una taxa estàndard, en línia amb la mitjana europea, a causa de l'«extensiva aplicació d'exempcions i taxes reduïdes sobre diversos productes i serveis».

Brussel·les planteja en aquest context una revisió de la despesa pública per identificar àrees on millorar la seva eficiència.

La CE recomana així mateix a Espanya més coordinació entre els serveis d'ocupació, els serveis socials i les empreses per respondre a les necessitats d'aturats i empresaris i mesures per promoure la contractació indefinida i abordar les disparitats regionals en els resultats educatius. També demana al govern que compleixi els objectius fiscals pactats amb la UE, que preveu que el dèficit s'ha de situar en el 3,1% del PIB el 2017 i en el 2,2% al tancament del 2018.

Finalment, demana a les autoritats espanyoles que garanteixin una inversió «adequada i sostenible» en la investigació i innovació, i que reforcin la governança a tots els nivells.