Després de l'impacte de la seva voluminosa derrota diumenge a les primàries del PSOE, la presidenta andalusa, Susana Díaz, aposta per centrar-se en la seva terra, per mantenir el seu poder territorial i institucional, i per «ajudar» i «donar suport» al reelegit secretari general, Pedro Sánchez. Sánchez no va tenir cap aparició pública l'endemà del seu triomf a les primàries, en què sí que va mantenir els seus primers contactes com a líder del PSOE, per exemple, amb el secretari general de Podem, Pablo Iglesias.

A la seva arribada a Sevilla procedent de Madrid, Díaz va deixar entreveure quina serà ara la seva estratègia. «Ara el que toca és centrar-nos en Andalusia i col·laborar i ajudar a Pedro Sánchez en el que ens demani», va anunciar.

Gairebé al mateix temps, el seu secretari d'Organització, Juan Cornejo, activava les primàries dels socialistes andalusos, en què tot apunta que Díaz competirà amb un candidat afí a Sánchez. La constatació inesperada que només a Andalusia ha aconseguit més vots que avals podria portar Díaz a replegar-se al seu feu, per no permetre l'avanç del sector crític que ha donat suport a Sánchez i que ja representa una mica més del 31%.

Cornejo va explicar que ahir l'executiva del PSOE andalús proposarà al Comitè Director, màxim òrgan entre congressos, convocar les primàries a la secretaria general a partir del 19 de juny, l'endemà del congrés federal, i el seu congrés ordinari l'últim cap de setmana de juliol.

Després de la fredor que va mostrar diumenge a la nit a Ferraz amb Sánchez, a qui no va felicitar públicament per la seva victòria, la presidenta andalusa va admetre ahir que confiava a guanyar, però va donar més mostres d'haver assumit la derrota en assegurar que els seus es posaran «al costat de Pedro» i «farem pinya» perquè el seu partit sigui com més aviat millor alternativa de govern. «Ahir, quan li vaig trucar, li vaig dir que ens posàvem a la seva disposició, el que calgui per ajudar-lo. Col·laborarem per aixecar el PSOE i aquest país», va subratllar.

Veus conciliadores

No només Díaz va mostrar ahir un to conciliador amb la decisió que van expressar els militants socialistes, sinó també alguns dels referents del partit que li han donat suport amb entusiasme. L'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, un dels seus màxims admiradors, va dir a laSexta que «cal saber guanyar i saber perdre», va reconèixer que el triomf de Sánchez ha estat «clar» i que «l'expressió dels militants és inequívoca».

L'exministre José Bono va instar els socialistes a «fer pinya» amb Sánchez i a «donar-li suport perquè la victòria en el si del partit es traslladi a l'àmbit de la nació». En la mateixa línia, el president de la FEMP i alcalde de Vigo, Abel Caballero, va felicitar Sánchez per la seva «gran victòria, incontestable», i li va garantir «tot el respecte i tota la lleialtat» al que plantegin respecte al futur del partit.

Des de l'equip de Sánchez també es van llançar missatges de treva, com el de l'alcalde de Valladolid, Óscar Puente, que va garantir als barons, en declaracions a Antena 3, que «no hi haurà guerres als congressos regionals». Menys conciliadora es va mostrar la diputada per Astúries i coordinadora de la campanya de Pedro Sánchez, Adriana Lastra, per a qui els barons territorials que han donat suport a Susana Díaz en les primàries haurien de «demanar disculpes» a la militància per haver deixat de representar-la els últims mesos. Lastra és precisament una de les parlamentàries que es perfila per substituir Antonio Hernando com a portaveu del Congrés, qüestió que Sánchez i la gestora hauran de resoldre les pròximes hores.

De les converses telefòniques que Sánchez va mantenir ahir com a líder electe del PSOE va transcendir la trucada que li va fer Pablo Iglesias per felicitar-lo i proposar-li que sigui ell el que lideri una moció de censura contra Rajoy.