L'Associació Professional de la Magistratura (APM) va avisar ahir que els jutges actuaran «amb independència i subjecció exclusiva a la Constitució» en el cas que s'aprovi l'esborrany de l'anomenada llei de ruptura de Catalunya, que preveu la independència immediata si no se celebra un referèndum.

En un comunicat, l'associació majoritària de jutges, de caire conservador, afirma que si aquest esborrany veu el llum verd estaríem davant un «atac intolerable a l'estat democràtic i de dret» i «un acte de totalitarisme independentista».

Es tractaria, afegeixen, d'una maniobra dirigida «a imposar per la força dels fets una determinada solució del conflicte a tots els catalans, sobiranistes o no, i a la resta d'espanyols, sense cap legitimitat democràtica i en contra de la legalitat constitucional».

Per a l'APM, aquest esborrany és inconstitucional ja que els seus promotors «parteixen d'una premissa falsa: que legalment es pot passar d'una legalitat constitucional a una nova legalitat catalana».

«Aquesta premissa és falsa perquè ni el Parlament de Catalunya ni les Corts Generals poden abrogar la Constitució espanyola, ni tan sols modificar-la, sense seguir el procediment previst en la pròpia norma», argumenten els jutges. «Si algú ha confós -conclouen- la prudència amb la indiferència, l'equidistància o fins i tot l'anuència, s'equivoca. La societat pot tenir la seguretat que els jutges no abdicarem del nostre compromís i actuarem sempre amb independència i subjecció exclusiva a la Constitució i a la llei».