L'exdirector de la CIA John Brennan assegurava ahir davant el Congrés dels Estats Units que «ha de quedar clar» que Rússia va interferir «descaradament» en les eleccions presidencials del 2016, en què va resultar guanyador el republicà Donald Trump en detriment de la seva rival demòcrata, Hillary Clinton.

Brennan, que va ser director de l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) Nord-americana entre el 2013 i el gener d'aquest any, va explicar que ell va ser un dels primers funcionaris dels Estats Units d'advertir Moscou sobre aquestes activitats, i els va instar a desistir en el seu afany d'afectar els comicis.

L'exdirector de la CIA va discutir l'assumpte amb Alexander Bortnikov, cap del servei de seguretat FSB de Rússia, que va dir que comunicava les inquietuds de Brennan al president rus, Vladímir Putin.

«Ha de quedar clar a tothom que Rússia va interferir descaradament en el procés electoral presidencial del 2016, i que van portar a terme aquestes activitats malgrat les nostres fortes queixes i advertències explícites que no ho fessin», va afirmar.

Davant el Comitè d'Intel·ligència de la Cambra Baixa, en una audiència pública per abordar la investigació russa, Brennan va assegurar que estava «preocupat pel nombre de contactes que els russos havien fet amb persones nord-americanes» en els mesos previs a les eleccions.

«Ells van tractar de subornar individus», va dir Brennan, que va afirmar que, en abandonar el seu càrrec, tenia dubtes sobre si els russos havien estat capaços o no d'involucrar membres de la campanya de Trump en les seves activitats. Brennan va dir que no tenia proves directes sobre el possible pacte de l'equip del multimilionari amb els funcionaris russos, però va insistir que hi havia indicis suficients «per seguir investigant» sobre aquesta qüestió, informació que va compartir amb la FBI i l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) per actuar de manera apropiada.

Les agències d'intel·ligència nord-americanes van concloure que Rússia va interferir en les eleccions, però s'havia de dilucidar si aquestes activitats les van realitzar de manera coordinada amb l'equip de campanya del magnat.

Trump va acomiadar fa dues setmanes el llavors director de la FBI, James Comey, que liderava la investigació sobre l'assumpte.