El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja ha enviat la carta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per sol·licitar-li formalment l'obertura de negociacions sobre "els termes i les condicions" del referèndum "el més aviat possible". Segons han explicat fonts del Govern a l'ACN, en la missiva Puigdemont defensa que ha arribat el "moment imprescindible" perquè els dos governs se seguin a la taula per dialogar. Així mateix, recorda que el mateix govern espanyol ha admès que la qüestió catalana és un assumpte d'estat que requereix la "màxima atenció". La carta signada per Puigdemont adjunta l'acord de govern aprovat ahir pel Consell Executiu que demana iniciar negociacions així com la moció aprovada pel Parlament el 18 de maig que "reitera la voluntat del Govern de celebrar un referèndum pactat amb el govern espanyol i d'acord amb els termes que estableix la Comissió de Venècia".

"Tal com li he manifestat personalment i també hem expressat públicament de manera reiterada, el Govern de la Generalitat té la màxima voluntat de buscar una solució política pactada i acordada que doni resposta a la demanda de la ciutadania de Catalunya per poder decidir sobre el seu futur", d'aquesta manera Puigdemont inicia la carta dirigida a Rajoy. I s'acomiada del president del govern espanyol afirmant que el Govern queda a l'espera de la seva resposta per començar el diàleg "el més aviat possible".

El text de l'acord de govern aprovat ahir expressa la "ferma voluntat d'obrir una negociació que permeti celebrar un referèndum acordat amb el govern espanyol" i demana iniciar "el més aviat possible una negociació" sobre els termes i les condicions del referèndum. En la carta no s'especifica quines condicions creu el Govern que ha de tenir la consulta i es deixen aquestes qüestions per debatre en el marc d'una taula de negociació.

L'acord de govern també recorda el resultat de les dues últimes eleccions al Parlament i esmenta la "important mobilització ciutadana" iniciada el 2010 i la tasca del Pacte Nacional pel Referèndum, que ha recollit 500.000 firmes a favor d'un referèndum pactat. El text també destaca el manifest d'un "nombrós grup de juristes de prestigi" que defensa que celebrar un referèndum és possible en un estat democràtic i que la Constitució no pot ser un mur per a una solució política.

La consellera de la Presidència, Neus Munté, va assegurar en la roda de premsa posterior al Consell Executiu que el Govern espera que la resposta de l'executiu de Rajoy sigui "concreta", estigui a "l'alçada de l'actitud cívica" de la Generalitat i tingui "alçada de mires i sentit d'estat".

Rajoy i alguns dels seus ministres han endurit el to de les declaracions en les darreres hores. La titular de Defensa, María Dolores de Cospedal, ha parlat directament de cop d'estat mentre que el president del govern espanyol ha comparat Catalunya amb "les pitjors dictadures" per voler "liquidar" la unitat de l´Estat "en un dia i sense debat".