Un estudi elaborat per les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) alerta que a Catalunya hi ha «fam oculta», un fenomen que provoca deficiències nutricionals per una dieta inadequada i que els experts sospiten que augmenta.

L'estudi, presentat ahir a Barcelona, assenyala que la fam oculta és la carència de vitamines i minerals necessaris per potenciar la immunitat i el desenvolupament saludable, i té diverses causes: la pobresa, la falta de temps i una educació nutricional insuficient. El doctor en medicina i nutrició Lluís Serra va lamentar no poder dir amb certesa a quanta gent afecta, ja que, amb la crisi, «les retallades han impedit monitorar» la malnutrició dels catalans. De fet, alguns dels informes recollits a l'estudi -que combina dades de nombroses fonts amb l'experiència empírica de les entitats- es remunten al 2003, quan l'OMS «posava Catalunya com a exemple» de la monitorització de la nutrició dels seus ciutadans. Serra va atribuir l'augment de la fam oculta a l'abandonament de la dieta mediterrània arran de la crisi, i va reivindicar l'oli d'oliva verge ja que, malgrat el seu elevat preu, representa l'1,5 % del pressupost dedicat a la compra però també el 15 % de les calories ingerides.