El president dels EUA, Donald Trump, i el papa Francesc van intercanviar ahir missatges de pau durant la seva reunió al Vaticà, que va tenir un caràcter molt formal i va suposar un primer acostament entre dos líders que afronten els principals reptes actuals de manera molt diferent.

«Necessitem pau», va admetre en un moment de la trobada Trump, que va expressar efusivament i diverses vegades la seva gratitud al Papa per l'audiència d'ahir. Més tard, Trump va declarar que deixa el Vaticà «més decidit que mai» a treballar per la pau al món i que va ser un «honor de per vida» haver conegut el Papa. Al pontífex se'l va veure amb gest més seriós abans d'iniciar la seva reunió privada amb Trump a la Sala del Tronetto, que va durar 27 minuts, i després tot es va desenvolupar dins de la normalitat i rigidesa del protocol, amb el lliurament mutu de regals i la presentació de la delegació nord-americana.

D'acord amb la Santa Seu, el Papa i Trump van tenir un diàleg «cordial» en què van donar suport a «la promoció de la pau al món» mitjançant la negociació política.

El Vaticà va indicar que els dos van intercanviar punts de vista «sobre alguns temes relacionats amb l'actualitat internacional i la promoció de la pau al món», cosa que, segons el parer dels dos líders, s'ha d'aconseguir «mitjançant la negociació política i el diàleg interreligiós, amb especial referència a la situació a l'Orient Mitjà i la protecció de les comunitats cristianes». La Casa Blanca no ha informat de moment del contingut de la reunió, ni dels temes tractats. En ser preguntat pels periodistes a Vila Taverna, la residència de l'ambaixador nord-americà a Roma i on va rebre després de visitar el Vaticà el primer ministre italià, Paolo Gentiloni, Trump va dir sobre el Papa que és una persona «especial» i va afegir: «vam tenir una reunió fantàstica». «Ens està agradant molt Itàlia», va afirmar també Trump en reiterar «l'honor» d'haver vist el Papa.

Després de l'audiència privada entre tots dos, va lliurar-li el medalló de bronze que regala a molts caps d'Estat i que representa una olivera que creix entre una pedra partida, el Papa va explicar a Trump, amb ajuda del seu intèrpret, que li agrada oferir-lo com obsequi perquè els mandataris siguin «unió per a la pau». A més, en regalar el seu últim missatge de la jornada de pau, el pontífex argentí va dir a Trump que l'havia signat «personalment» per a ell. Per la seva banda, a més d'una col·lecció dels cinc llibres escrits per Martin Luther King i d'una peça del monument de granit que honora el reconegut activista afroamericà a Washington, Trump va lliurar al Papa una escultura de bronze feta a mà i obra de l'artista nord-americà Geoffrey Smith. Aquesta escultura representa «l'esperança en un demà pacífic» en evocar «dos valors universals: la unitat i la resistència», segons va detallar la Casa Blanca. En incloure la visita al Vaticà dins de la seva primera gira internacional, amb parades a l'Aràbia Saudita i Israel, Trump volia, a més de poder trobar-se amb el Papa, unir els mons musulmà, jueu i catòlic en la lluita contra l'extremisme radical. Així que l'escala a Roma va ser «un bon final» per a la primera part de la gira, dirigida a enviar «un fort missatge sobre el nou paper dels Estats Units al món, unint tots en els nostres objectius comuns i mostrant als nostres socis que estem de tornada», segons un alt funcionari de la Casa Blanca.