La Policia britànica va capturar «la major part de la xarxa» vinculada a l'atemptat terrorista de dilluns passat a Manchester, tot i que es preveu fer més detencions, va declarar ahir el comissari adjunt de la Unitat nacional antiter-rorista, Mark Rowley.

Rowley va precisar que es van fer «immensos progressos» en la tasca policial, tot i que queden obertes «importants línies d'investigació». La policia ha interrogat fins ara vuit homes d'entre 18 i 38 anys sospitosos de vinculació amb la trama, després d'haver posat en llibertat sense càrrecs un noi de 16 anys i una dona de 34.

Les forces de seguretat intenten desmantellar la xarxa que presumptament va donar suport al terrorista suïcida Salman Abedi, un britànic d'origen libi de 22 anys que va detonar una bomba casolana a l'estadi Manchester Arena, a la sortida d'un concert d'Ariana Grande ple d'adolescents, i va causar 22 morts i 64 ferits.

A més dels detinguts al Regne Unit, entre els quals hi ha un germà de l'agressor -Ismail Abedi, de 23 anys-, a Líbia van ser arrestats el pare, Ramadan Abedi, i un altre germà, Hashim, de 20 anys. Ramadan i Hashim Abedi van ser capturats aquesta setmana per una patrulla de les Forces Especials de Dissuasió (RADA), una de les milícies més poderoses de Trípoli afina al govern d'unitat que sosté l'ONU. Els analistes libis creuen que Ramadan Abedi va pertànyer al Grup Islàmic de Combat Libi (LIFG), una organització vinculada a Al-Qaida que va participar el 2011 en la revolució contra el dictador Muammar al-Gaddafi i alguns dels militants suposadament van viure durant anys refugiats al Regne Unit. Després de l'atemptat de dilluns, el pitjor en la història de Manchester, el govern britànic va elevar a «crític», el més alt, el nivell d'alerta terrorista, i va desplegar un miler de soldats per assistir la policia en les seves tasques de vigilància.

Les 22 víctimes mortals que dilluns passat van perdre la vida en l'atemptat de Manchester ja tenen noms i cognoms, segons una llista publicada per la cadena BBC, que identifica 17 dones i 5 homes d'entre 8 i 51 anys.

Saffie Rose Roussos és el nom de la més jove de les persones mortes, de tot just vuit anys, una de les primeres identificades, i el rostre es va convertir en la imatge de la tragèdia. La nena havia assistit al concert de la cantant de pop nord-americana Ariana Grande al Manchester Arena amb la seva mare, Lisa Roussos, i la seva germana, Ashlee, totes dues ferides en l'atac. El director de l'escola primària a la qual assistia la menor, Chris Upton, la va descriure com «simplement una meravellosa nena petita». Nell Jones, de 14 anys, els mateixos que Sorrell Leczkowki i Eilidh Macleod, són les següents víctimes més joves de la barbàrie. Tant Nell com Eilidh havien acudit a l'estadi, amb capacitat per a 21.000 persones, per gaudir de l'actuació d'una de les seves cantants favorites, mentre que Sorrell, segons afirma la BBC, no va assistir al concert, sinó que va anar, acompanyada de la seva família, a recollir la seva germana, que va resultar il·lesa. La família d'Olivia Campbell, de 15 anys, va passar el dimarts buscant la seva filla desapareguda després de l'espectacle de Grande, fins que les seves pitjors sospites van ser confirmades. «Descansa en pau, la meva estimada nena preciosa», va escriure la seva mare a Facebook.

També tenia 15 anys Megan Hurley, dos més que Chloe Rutherford, que va perdre la vida al costat de la seva parella, Liam Curry, de 19. Però aquesta no va ser l'única parella que va morir junta: el matrimoni format per Marcin i Angelika Klis, de 42 i 39 anys i originaris de Polònia, perdien la vida mentre s'esperaven per recollir les seves filles. Igual que les amigues Alison Howe, de 45 anys, i Lisa Llegeixes, de 47, a les quals l'explosió va sorprendre esperant al vestíbul de la sala. Això mateix va passar a Jane Tweddle-Taylor, la víctima més gran, de 51 anys. Georgina Callender, una estudiant de 18 anys que assistia al centre d'educació superior Runshaw College a Leyland, al nord-oest de Manchester, va ser el primer nom propi identificat de la tragèdia. Un altre dels rostres que més s'ha popularitzat per la seva commovedora història és el de Kelly Brewster, de 32 anys, que va morir mentre protegia de l'explosió la seva neboda. Courtney Boyle, de 19, va morir al costat de la parella de la seva mare, Philip Tron, de 32; el mateix fatal destí que van tenir Wendy Fawell, de 51 anys, i John Atkinson, de 28.

Maryn Hett, de 29 anys, la policia Elaine McIver, de 43, que es trobava fora de servei gaudint del concert, i Michelle Kiss, de 45, completen la fatídica llista dels morts de dilluns passat. A més dels morts, 64 persones hi van resultar ferides, de les quals 32 continuen hospitalitzades, 18 adults i 14 nens, deu d'ells en estat crític.