L'Audiència de Barcelona ha acordat no admetre el nou escrit que ha presentat el Consorci del Palau de la Música per acusar CDC de lucrar-se amb el saqueig, en considerar que està fora de termini perquè el tràmit de conclusions ha finalitzat i això podria provocar la nul·litat del judici.

El tinent d'alcalde de Drets Civils de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, ha anunciat que el consistori demanarà «responsabilitats» als representants de la Generalitat al consorci del Palau de la Música que van impedir acusar CDC abans i així van «perdre la possibilitat de reclamar».

La sala de l'Audiència ha pres aquesta decisió després que la Fiscalia s'hagi oposat a l'admissió del nou escrit, de la mateixa manera que la defensa de CDC i del seu extresorer Daniel Osàcar, que ha manifestat que el judici del Palau no ha d'estar a l'atzar de determinats criteris polítics».

Montserrat Comas, presidenta de la secció desena de l'Audiència de Barcelona que jutja l'espoliació del Palau de la Música, ha argumentat que el tràmit perquè les acusacions elevessin a definitives les seves conclusions, celebrat la setmana passada, és «preclusiu», una figura «molt arrelada per garantir la seguretat jurídica». Per aquest motiu, la sala ha decidit rebutjar el nou escrit del Consorci, que s'adheria a les conclusions de la Fiscalia per acusar CDC i el seu extresorer Daniel Osàcar de lucrar-se, després de recordar que l'acceptació de la modificació «podria ser demà passat motiu de nul·litat del judici».

Tant el fiscal com les defenses de CDC, el seu extresorer i els mateixos exresponsables del Palau de la Música Fèlix Millet i Jordi Montull s'han mostrat contraris que s'acceptés el nou escrit. Davant la decisió, l'advocat del Consorci ha anunciat la seva protesta.

D'aquesta forma, la decisió que dimarts passat va adoptar el Consorci del Palau de la Música -amb els vots a favor del ministeri de Cultura i de l'Ajuntament de Barcelona i l'abstenció de la Generalitat- ha quedat en paper mullat, atès que les conclusions vàlides són les que l'advocat de l'entitat va presentar la setmana passada, sense acusar CDC.

Tot i oposar-se a acceptar el nou escrit, «coneixent i respectant l'encès debat polític subjacent en la qüestió», el fiscal Emilio Sánchez Ulled ha deixat la porta oberta que el Consorci pugui adherir-se a les conclusions de la Fiscalia en el tràmit d'informes finals, que comença dilluns que ve.

En una vehement intervenció, l'advocat de CDC i d'Osàcar, Xavier Melero, ha sostingut que, «amb tot el respecte al Consorci i el Parlament», la sala «no ha d'estar a l'atzar de determinats criteris polítics que es van produint per circumstàncies que són i han de ser alienes».

«Per raons de defensa, de decòrum de la sala i substantives i materials, ens oposem», va afegir Melero, per proclamar després: «de vegades el formalisme ens protegeix del perillosíssim idealisme de polítics i buròcrates».

Melero ha insistit a més que «ni un sol dels 6,6 milions d'euros» amb els quals presumptament es va lucrar CDC a través de la constructora Ferrovial pertanyen al Consorci del Palau i que, si aquesta entitat decideix acusar l'extinta formació, ho hauria de fer com a acusació popular, no com a perjudicada.

La defensa de CDC ha rematat la seva intervenció denunciant el «lamentable» paper a què s'ha vist abocat, segons la seva opinió, «el distingit cos del lletrat de la Generalitat en aquesta tessitura», pel que ha aconsellat que en la pròxima ocasió «recorrin a l'advocacia privada».