La portaveu de la Generalitat i consellera de Presidència, Neus Munté, ha carregat contra el govern espanyol per "menysprear la transversalitat" favorable al referèndum i "donar per morta" la via del diàleg, i ha retret l'absència dels comuns en la cimera d'aquesta tarda.

Munté ha comparegut en roda de premsa després de la cimera convocada pel president català, Carles Puigdemont, en la Generalitat, a la qual han assistit tots els partits favorables al referèndum, excepte Catalunya en Comú, que va rebutjar assistir, i només Podem es va desmarcar de l'esquerra alternativa i ha participat a la reunió.

Una cita que, ha dit, ha finalitzat "sense conclusions" i ha servit per "intercanviar opinions sobre la negativa formalitzada pel govern en diferents moments i formats al llarg dels últims dies", i si bé ha assegurat que "no ha estat objecte de la reunió" la possible data i pregunta del referèndum, ha reconegut que caldrà concretar en les pròximes setmanes "sense dilació".

Munté ha criticat "la gran ignorància" de l'executiu central cap a la realitat catalana i el seu "menyspreu a la pluralitat que envolta la proposta del referèndum", i li ha advertit que "fer un referèndum és escoltar la ciutadania. Escoltar els ciutadans, votar, urnes, referèndum: són la mateixa cosa".

"Convidar-nos a dialogar al Congrés el referèndum i dir-nos que és innegociable. No hi ha millor definició de via morta que això mateix", ha afirmat la consellera de Presidència, que ha afegit: "De cap manera donem per morta la via del diàleg. Qui la dóna per morta, perquè no l'ha volgut mai, és el Govern de l'Estat".

I ha carregat durament contra l'absència dels comuns a la cimera, que ha qualificat de "xocant". "No entenc que es refusi la invitació del president a participar a la reunió i dialogar amb totes les forces favorables al referèndum i, en canvi, secundin la invitació de Rajoy a què acudim al Congrés".