El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va convocar els partits favorables al dret a decidir a una reunió avui per analitzar la negativa del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, a negociar un referèndum d'independència. Aquesta és la intenció del president i no que de la trobada surti la data o la pregunta de la consulta. Ara bé, això no vol dir que no se'n parli perquè alguna de les parts ho plantegi.

Precisament, les entitats sobiranistes van instar dissabte el Govern a fixar data i pregunta del referèndum. El mateix dia, Rajoy va reiterar des de Sitges que ni pot ni vol autoritzar un referèndum a Catalunya. Hores abans havia respost en la mateixa línia a la carta que li havia enviat Puigdemont.

Va ser la consellera de la Presidència, Neus Munté, qui va revelar la convocatòria de la reunió. Munté es va mostrar convençuda que hi haurà data i pregunta d'aquí a quinze dies com a molt. «Una o dues setmanes és un termini raonable», va afirmar. La portaveu es va mostrar «convençuda» que ara pertoca fer «passos endavant» i prendre decisions després de la «incapacitat» del govern espanyol d'afrontar la qüestió des d'una «perspectiva política». El president de la Generalitat va convocar ERC, el PDeCAT, Demòcrates, la CUP, Avancem, MES i les diferents famílies polítiques dels comuns a la reunió.

En aquest sentit, Catalunya En Comú va rebutjar participar en la reunió. Segons fonts dels comuns, aquesta formació estarà en «qualsevol mobilització democràtica i sempre participarem» en aquest procés. Però els comuns consideren que després de les «desqualificacions» de Rajoy és el moment de convocar el Pacte Nacional pel Referèndum, que «representa el 80% de la població i que és un pacte de país, de Catalunya, i no d'un Govern o full de ruta, i és l'òrgan que ha d'establir els «mecanismes necessaris per aconseguir un referèndum efectiu».

«Per tant, creiem que l'espai de debat ha de ser el Pacte Nacional pel Referèndum, que representa totes les entitats i és un pacte de país», van explicar els comuns sobre una plataforma que, a més dels partits, aglutina les entitats favorables al referèndum sobiranista.

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va demanar a Catalunya en Comú que rectifiqui i assisteixi a la trobada. Pascal va assegurar que la trobada va en la línia de la «transversalitat» i la «unitat» que ha marcat la defensa del dret a decidir i, per tant, pensa que la formació de Xavier Domènech també hi ha de ser.

Per part seva, Podem es va desmarcar de la resta de partits de l'esquerra alternativa catalana i va confirmar que el seu secretari general, Albano Dante Fachin, assistirà a la cimera convocada pel President de la Generalitat.