El Govern de Carles Puigdemont va oficialitzar ahir la seva predisposició a emprendre la via unilateral per complir el seu compromís «irrenunciable» amb el referèndum malgrat no tenir lligat encara el suport de Catalunya en Comú, i va denunciar el «menyspreu» del govern de l'Estat.

L'anunciada absència dels comuns va marcar la cimera sobiranista celebrada ahir a la tarda al Palau de la Generalitat, convocada per Puigdemont i que no va servir per fixar la data i la pregunta del referèndum, sinó per respondre a la negativa del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a obrir negociacions per acordar una consulta sobre la independència de Catalunya.

A més de Puigdemont, es van asseure a la taula el vicepresident Oriol Junqueras, la consellera de la Presidència, Neus Munté, el conseller d'Afers Estrangers, Raül Romeva, així com Jordi Turull i Lluís Llach (Junts pel Sí), Marta Pascal (PDeCAT), Marta Rovira (ERC), Anna Gabriel i Natàlia Sánchez (CUP), Albano Dante Fachin (Podem), Antoni Castellà (Demòcrates) i Alfons Palacios (MES).

Després de la reunió, la consellera de la Presidència, Neus Munté, va carregar contra el govern de l'Estat per «menysprear» el referèndum i «donar per morta» una via del diàleg que l'executiu català diu que encara manté oberta. La reunió, va dir, va servir simplement per «intercanviar opinions sobre la negativa formalitzada pel govern» i no per fixar data i pregunta del referèndum, per a les quals l'executiu de Puigdemont es dóna entre una i dues setmanes de marge. Munté va carregar durament contra els comuns pel que va considerar una «xocant» absència en la cimera i va assegurar que no entén les «excuses» de Catalunya en Comú i del grup de Catalunya Sí que es pot al Parlament per no acudir-hi.

El líder de Podem, Albano Dante Fachin, va traslladar a Puigdemont la necessitat que el referèndum tingui «garanties» i una mobilització «massiva» i va valorar que el Govern mantingui obert el «diàleg transversal» dins del Pacte Nacional pel Referèndum. La diputada de la CUP al Parlament Anna Gabriel va demanar al Govern «menys retòrica i més concreció» del referèndum.

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va instar el Govern a fixar la data i pregunta «tan aviat com sigui possible», després de constatar que «hem entrat en una nova fase davant la rotunda resposta» del govern del PP rebutjant negociar el referèndum, encara que l'executiu català mantingui oberta la via del diàleg. «Fixar data i pregunta no va en detriment de la via pactada i dialogada, però resulta necessari fer-ho encara que no renunciem fins al final al diàleg amb el govern», va defensar. Pascal va retreure de nou als comuns la seva absència en la cita d'ahir a Palau, però va recalcar: «no ens cansarem de convidar-los, perquè el que fa viable i possible el procés de Catalunya és la transversalitat».

Per part d'ERC, Marta Rovira va valorar la cimera en la qual el seu partit «ha instat» el Govern a fixar la data i la pregunta del referèndum com més aviat millor «però buscant el màxim consens». Rovira va lamentar l'absència dels comuns però es va mostrar partidària d'«aprofitar tots els espais existents, com el Pacte Nacional pel Referèndum, per intentar acordar el referèndum amb l'Estat fins a l'últim moment». En representació dels independents de JxS, Lluís Llach va dir que la reunió havia estat «distesa» i que el Govern, més que parlar, els havia «escoltat». El portaveu de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, va dir haver traslladat la necessitat «immediata» de definir la data i la pregunta, i Alfons Palacios (MES) va lamentar que el govern central «no demostri cap voluntat de diàleg».