El president francès, Emmanuel Macron, va advertir ahir, davant el president rus, Vladímir Putin, que el seu país respondrà de forma immediata a «qualsevol ús d'armes químiques» en el conflicte de Síria.

En una roda de premsa conjunta, Macron va assenyalar que desitja reforçar la cooperació amb Rússia per combatre el terrorisme a Síria, que suposa la «prioritat absoluta» de França al país àrab.

El president francès va rebre el seu homòleg rus al palau de Versalles a la primera visita a França d'un cap d'estat estranger des que Macron va assumir el càrrec, el 14 de maig passat.

«Hi ha una línia vermella molt clara per la nostra banda, la utilització d'armes químiques per part de qui sigui, el que seria objecte de represàlies i d'una resposta immediata per part de França», va subratllar el president francès.

A més de la «intransigència» cap a l'armament químic, Macron va marcar com a gran objectiu del seu país facilitar l'auxili humanitari dels refugiats sirians, alhora que es propicien les negociacions diplomàtiques per crear una pau estable.

Per la seva banda, Putin va insistir que Macron coneix bé la posició russa: «no podem lluitar contra l'amenaça terrorista destruint l'Estat», va explicar.

Per això, va advocar per «unir esforços» en la lluita contra el terrorisme i centrar-se més en els punts d'acord que en les diferències que hi ha entre els dos països.

Amb referència a Ucraïna, Macron va advocar per una «desescalada» de la violència, per a la qual es convocarà una nova trobada en l'anomenat format Normandia (que agrupa Rússia, Alemanya, Ucraïna i França) properament, en la qual es presenti un informe detallat de l'OSCE.

De manera progressiva, el president francès va començar a abordar temes sensibles per al rus, com la situació dels homosexuals a Txetxènia, sobre la qual serà «extremadament vigilant».

En una jornada plena de símbols, no va semblar coincidència que, paral·lelament a la visita de Putin, arribés a sòl francès el primer refugiat txetxè homosexual, segons ha informat l'emissora pública France Info.

A Versalles la tensió va augmentar quan els periodistes van preguntar als dos líders sobre la visita de la candidata ultradretana Marine Le Pen a Moscou en plena campanya electoral.

Putin va defensar la reunió que va mantenir amb Le Pen -candidata favorita del Kremlin en les darreres eleccions presidencials a França- i va admetre que les idees d'ella sobre la identitat europea «no estan mancades de fonament».